Skip to main content
 • Organisatie:
  ETF Leuven
 • Aanvang:
  19-08-2024
 • Opgave tot:
  01-06-2024
 • Locatie:
  ETF Leuven
 • Omvang:
  140 uren
 • Aantal deelnemers:
 • Trainer(s):
  Prof. Dr. Jack Barentsen en Oeds Blok, MA
 • Extra informatie:
 • Prijs:
  € 815

Praktische ecclesiologie voor missionair kerkzijn in de 21e eeuw

Deze cursus op het gebied van de praktische ecclesiologie herinterpreteert het “kerk-zijn” zoals geworteld in de Missio Dei (missionele theologie). Geïnformeerd door een integrale theologie van schepping en verlossing in Christus en door de Geest, onderzoekt de cursus een houding van open ogen en open oren om Gods aanwezigheid in onze realiteit te onderscheiden. Geholpen door praktisch theologisch onderzoek leren we erkennen dat ons bestaan als mens in al onze diversiteit, en van al het leven op aarde, een geschenk van God is, zelfs in verlies en lijden. De taak van interpretatie helpt ons om ons bewust te worden van Gods voortdurende creatieve en verzoenende missie om ons heen voor de shalom van de wereld. De kerk neemt deel aan deze hoopvolle missie op de kwetsbare manier van Jezus, ‘ziend wat de Vader doet’ en zich verzetten tegen de macht en overheersing die Gods shalom beschadigen.

‘Kerk-zijn’ wordt van onderaf benaderd. Om de kerk opnieuw vorm te geven, richten we ons op basishoudingen van vertrouwen en leren rond Jezus. We oefenen onderscheidingsvermogen uit en zoeken resonantie tussen Gods geschenk van plaats, meerdere dimensies van het evangelie en de verscheidenheid aan mensen en gaven die God samenbrengt. We reflecteren op de door de kerk geleefde geloofspraktijken die het evangelie in culturele contexten uitvoeren, en op de potentiële schade ervan. In het licht van Gods missie onderzoeken en herinterpreteren we praktijken van gemeenschap, aanbidding, missie en leiderschap. Deze praktijken belichamen nieuwe manieren van erbij horen, betekenisvolle ontmoetingen, vieringen en samenwerking voor het gemeenschappelijke leven, wat leidt tot voortdurende levengevende bekering van de kerk en van gelovigen, maar ook van bevriende ‘anderen’ om hen heen, op onverwachte manieren.

Deze cursus wordt gegeven in het Nederlands. Het is een van de drie inspirerende cursussen die worden aangeboden in het Summer Colloquium van de ETF Leuven, gepland van 19 t/m 24 augustus 2024. Deze internationale studieweek omvat lezingen, diverse workshops en momenten voor ontmoeting en reflectie.

Inschrijven kan tot 1 juni 2024.