Skip to main content
 • Organisatie:
  Baptisten Seminarium
 • Aanvang:
 • Opgave tot:
  23-03-2025
 • Locatie:
 • Omvang:
  1 uren
 • Aantal deelnemers:
 • Trainer(s):
 • Extra informatie:
  Meer informatie? Neem dan contact op met Ingeborg te Loo, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Prijs:
  € 75

Geestelijke begeleiding

Geestelijke begeleiding is een onderdeel van Permanente Educatie. We willen je stimuleren om elke 10 jaar of supervisie of een traject van geestelijke begeleiding te volgen. Beiden zijn manieren om bij te tanken of jezelf weer op scherp te zetten. Wat doe je als je geloof verandert of je energie weg lekt? In geestelijke begeleiding neem je tijd om stil te staan en ruimte te geven aan je eigen relatie met God, neem je de tijd om te herbronnen en te kijken naar je geloofsweg.

Doelstelling

Als voorganger ben je naast een professional, vooral een discipel van Jezus, een leerling in het geloof, bezig met woord en daad. In de groei als discipel, na een aantal jaren ervaring als voorganger, ontdek je nieuwe fasen en vragen in je geloof. Het kan zijn dat je merkt dat je op zoek bent naar de betekenis van nieuwe en oude bronnen. Dit vraagt om bezinning en reflectie bij jezelf op je leven, je geloofsbronnen, je tijd voor gebed, de werking van de Schrift in je leven en je levensritme. Geestelijke begeleiding geeft je de ruimte om hier bewust bij stil te staan. Je leert om onderscheidend te luisteren en kijken naar de sporen van God in je eigen leven en in dat van anderen.

In de begeleiding wordt aandacht gegeven aan jouw leven in relatie met God, bewust worden wie je ten diepste bent en van Gods werking in jouw bestaan. In dit perspectief kan alles wat speelt in jouw het dagelijkse leven en geloven aan de orde komen. Het gaat er daarbij om te leren onderscheiden waar het op aankomt. De geestelijk begeleider trekt met je op en onderzoekt en verkent samen met jou de hoogten en diepten van Gods liefde. Uitgangspunt in dit traject is het besef dat de Geest de eigenlijke begeleider is. 

Werkwijze:

Geestelijke begeleiding bestaat uit een aantal sessie tussen jou en een geestelijk begeleider. Je brengt je eigen ervaringen in en verbindt deze aan de weg die jij in geloof gaat, de context waarin je werkt en je bediening als voorganger.

Een geestelijk begeleidingstraject bestaat uit 7 tot 10 sessies. Na de derde sessie is er een zgn. ‘klikevaluatie’ om te kijken naar de  voorwaarden en vertrouwen in de voortgang van de geestelijke begeleiding.

In dit traject heb je volop je eigen inbreng en schrijf je een reflectieverslag ter bespreking in de volgende sessie. Tijdens de sessies wordt gebruik gemaakt van diverse bronnen uit de christelijke spiritualiteit en expressieve vormen. Jouw persoonlijke leerstijl en spiritualiteit is leidend.

Tijdsinvestering en kosten:
Elke geestelijk begeleider heeft eigen tarieven, je kunt globaal uitgaan van de volgende indicatie.
• Individuele geestelijke begeleidingssessie: een ruim uur (per sessie € 75,=)

Retraites en begeleidingstracks in groepen:
Zodra het weer mogelijk is zullen we ook verschillende vormen van retraites of geestelijke begeleidingstracks in groepen aanbieden. Dat kan een 'deeper life' retraite zijn, zoals die vanuit CAMA (Hans Wulffraat) al jaren wordt georganiseerd. Of een 'Luister naar je leven' traject van 9 maanden met daarin 1 of 2 retraites (Ingeborg te Loo). Deze trajecten kunnen goed op elkaar aansluiten. 

Geestelijk begeleiders:
Hans Wulffraat, Bleiswijk
Ingeborg te Loo, Arnhem of Amsterdam
We kunnen je daarnaast ook verbinden aan een geestelijk begeleider van het Netwerk Geestelijke Begeleiders https://www.netwerkgb.nl/ of Gaandeweg https://www.gaandeweg.org/. We denken met je mee wat een goede match zou kunnen zijn.