Skip to main content
  • Organisatie:
    Instituut voor undefended leadership i.s.m. TUU en Baptisten Seminarium
  • Aanvang:
    21-03-2025
  • Opgave tot:
    14-02-2025
  • Locatie:
    Alticollense, Koningin Wilhelminalaan 5, Amersfoort
  • Omvang:
    56 uren
  • Aantal deelnemers:
    max. 6
  • Trainer(s):
    Liesbeth van Tongeren en Oeds Blok
  • Extra informatie:
    De data staan gepland op 21 maart 2025, 8 mei 2025, 4 juli 2025 en 12 september 2025 van 12-17u, inclusief lunch.
  • Prijs:
    € 1795,00

Undefended Leidinggeven - 'Permanente Educatie track'

In groepsverband van elkaar leren. Een leiderschapstraining voor predikanten, kerkelijk werkers en pioniers om samen op weg te gaan naar vrij en undefended leiderschap.

Verlang je naar meer rust en vrijheid in je leiderschap? Zoek je naar verbinding met je gemeente en durf je het aan om in de spiegel te kijken? Meld je dan aan voor de training Undefended Leidinggeven.

In deze leiderschapstraining krijg je inzicht in wie je bent als leider en hoe dat jouw leidinggeven in de kerk beïnvloedt. Er is veel ruimte voor jouw persoonlijke leervragen.

Je krijgt antwoord op vragen als:

  • Wat zit er achter mijn reactie?
  • Hoe krijg ik meer vertrouwen als leider?
  • Welke leiderschapshoudingen kan ik inzetten?

Dit levert het op

Tijdens de track begeleiden we je bij je persoonlijke vorming als leider. Je leert de benadering van de Undefended Leader in de praktijk te brengen. Zo word je een vrije, kwetsbare en authentieke leider.

Het levert je op:

  • Inzicht in wie je bent en hoe je dat terugziet in jouw leidinggeven
  • Vrijheid om los te laten en te kunnen falen
  • Ontdekken waar je je erkenning vandaan haalt
  • Vaardigheid om te wisselen tussen de acht houdingen in leiderschap van het leiderschapskwadrant

God heeft de leertrack The Undefended Leader bij mij gebruikt om persoonlijk nieuwe wegen vooruit te zien en te groeien in het vrijuit en voluit leidinggeven, in snel veranderende tijden, persoonlijke processen en in voor mij uitdagende situaties. Soms goede en pijnlijke spiegels, maar zo heilzaam!  

- Maurits Luth, voorganger Baptistengemeente Kampen

Inhoud

Er zijn 4 leermiddagen verdeeld over een klein half jaar. Een veilig leerklimaat, vrijheid en beweeglijkheid tussen leiderschapshoudingen komen aan bod. Je wordt gekoppeld aan een buddy. Ook buiten de leermiddagen steunen jullie elkaar en wisselen jullie ervaringen uit.

Simon Walker ontwikkelde The Undefended Leader binnen de theologische opleiding van predikanten aan Wycliffe Hall, Oxford University. Wat onze trainingen bijzonder maakt is dat The Undefended Leader een totaal eigen kijk op leiderschap heeft. Het gaat verder dan leidinggeven. We gaan in op zingeving, je roeping en hoe je de ander helpt om verantwoordelijkheid te nemen voor heel het leven. Christelijke bronnen passen hier goed bij.

Leermiddag 1

  • Introductie The Undefended Leader en Human Ecology
  • Kennisdeel: leiderschaps ego’s (vorming als persoon)
  • Oefening ‘zelfgeografie’ en verwerking
  • Leerdoel en ‘moment van de waarheid’ bepalen

Leermiddag 2

  • Terugkijken op leerdoel en ‘moment van de waarheid’
  • Kennisdeel: leiderschapskwadrant (vrijheid en bewegelijkheid)
  • Oefenen met leiderschapskwadrant (ervaringsleren met praktijksituaties)
  • Leerdoel en ‘moment van de waarheid’ bepalen

Leermiddag 3

  • Terugkijken op leerdoel en ‘moment van de waarheid’
  • Kennisdeel en verwerking: de bron van erkenning
  • Oefenen met leiderschapskwadrant (ervaringsleren met praktijksituaties)
  • Leerdoel en ‘moment van de waarheid’ bepalen

Leermiddag 4

  • Presentatie van ieders proces: oogsten en zaaien
  • Oefenen met feedback geven en ontvangen
  • Afronding

Zo leer je

Je leert door literatuurstudie, luister- en verbeeldingsoefeningen, action learning (veranderen in de praktijk) en van het contact met je buddy. In een periode van ongeveer een half jaar volg je 4 leermiddagen. Je wordt persoonlijk én samen met je buddy begeleid tijdens het proces.

Thuis werk je met een afgeschermde digitale leeromgeving voor het opvolgen van leerdoelen, feedback en delen van opdrachten. In de online bibliotheek vind je materialen voor verdieping en inspiratie.

Voor wie?

Undefended Leidinggeven is er voor kerkelijk werkers en predikanten uit diverse denominaties. De training is een samenwerking tussen Permanente Educatie Predikanten (PEP) van de Theologische Universiteit Utrecht, Baptisten Seminarium en Instituut voor Undefended Leadership. 

Begeleiders

Oeds Blok of Liesbeth van Tongeren trekken tijdens de training met je op als begeleiderAlle begeleiders van het Instituut voor Undefended Leadership zijn gediplomeerd coach. Zij begeleiden deze track onder licentie en supervisie van Mind.World Ltd uit Engeland.

Praktische informatie

Duur: 4 leermiddagen in een periode van ca. 6 maanden. De data staan gepland op 21 maart 2025, 8 mei 2025, 4 juli 2025 en 12 september 2025 van 12-17u, inclusief lunch. 

Locatie: Alticollense, Koningin Wilhelminalaan 5, Amersfoort. 

Investering: 1.795,- per persoon, vrij van btw, inclusief een jaarlicentie op de online leeromgeving. Een tijdsinvestering van ongeveer 56 uur studiebelasting (2 PE punten).

Aantal deelnemers: 6 personen


Ik ontvang graag eerst meer informatie tijdens een vrijblijvend adviesgesprek

Ervaringen van deelnemers

Ik vond het fijn om te zien waar mijn vrijheid ligt en hoe ik daar in kan groeien. Ik durf wat meer speelruimte te nemen in mijn rol en vertrouw sterker op mijn intuïtie.

Marleen Blootens, Studentendominee NEWConnective

Het was mooie weg die me nieuw zicht op mezelf gaf: welke verdediging of angst me af kan remmen in leiderschap. Maar vooral hoe vrijheid er op die momenten uit kan zien.

Predikant, Pioniersgemeente

Ik ben gestimuleerd om na te denken over het thema leiderschap op zich. Ik heb meer inzicht in de invloed van mijn ego op mijn leiderschap. Ik zie de risico's van mijn natuurlijke rol. Ik heb nieuwe mogelijkheden leren kennen en oefenen om leiding te geven.

Predikant, Nederlandse Gereformeerde Kerk

Wat is ‘Undefended Leadership’?

Het Engelse woord ‘undefended’ betekent letterlijk ‘onverdedigd’, ‘niet-verdedigd’ of ‘niet-verdedigend’. Je zou het ook kunnen vertalen met ‘open’, vrij’, ‘natuurlijk’, ‘kwetsbaar’ of ‘ongepantserd’. Maar elke Nederlandse vertaling lijkt niet volledig weer te geven waar het om gaat. Daarom kiezen we ervoor om undefended niet in het Nederlands te vertalen.

Maar wat betekent undefended?

Het woord krijgt betekenis in de context van ‘ons ego’. Simon Walker, de vader van het gedachtegoed, legt uit: ‘Ten diepste verdedigen we ons eigen ego’. Walker bedoelt dat we van nature zoeken naar veiligheid en bescherming, in een vaak onveilige wereld. We proberen controle te houden en dingen (bijvoorbeeld onze belangen en relaties) veilig te stellen. Loslaten vinden we lastig en we durven ons vaak niet kwetsbaar op te stellen.

Dat is logisch, angst is een gegeven. We zoeken naar zelfbehoud, mede door de ervaringen die we hebben opgedaan. Onze houding als mens en leider wordt voor een groot deel bepaald door onze ervaringen, herinneringen en verwachtingen van jongs af aan. Walker geeft aan dat ieder mens een ‘werkmodel’ ontwikkelt dat bepaalt hoe we handelen en reageren. Hierbij speelt het vertrouwen in onszelf en anderen een belangrijke rol.

Walkers aanmoediging is: Wees vrij genoeg! Hij vat de kern van Undefended Leadership zo samen:

‘Je niet verdedigen als leider is vrij genoeg zijn om helemaal beschikbaar te zijn in de situatie waarin je bent, zonder compromis door angsten, twijfels of de noodzaak van zelfbehoud.’

Voorgrond en achtergrond

Simon Walker houdt van beeldspraak en gebruikt graag de taal van het theater. Zo spreekt hij over het ‘optreden’ van de leider, over een ‘voorgrond’ (frontstage) en een ‘achtergrond’ (backstage).

Wat er op de voorgrond gebeurt – bijvoorbeeld de leider houdt een toespraak – is zichtbaar voor iedereen. Wat er op de achtergrond gebeurt – bijvoorbeeld de leider worstelt met het thema waarover hij de toespraak houdt – is verborgen.

Op de voorgrond laten we onszelf zien. Op de achtergrond kunnen we ons terugtrekken. Walker stelt dat de voor- en achtergrond nauw met elkaar verbonden zijn. Wat er op de voorgrond plaatsvindt, heeft effect op wat er op de achtergrond gebeurt. En omgekeerd.

‘Leiders zijn ertoe geroepen om met hun volle mens-zijn leiding te geven. Zij tonen hun kracht én hun kwetsbaarheid. De winst en waarde hiervan is: meer vrijheid, openheid, eerlijkheid, acceptatie en respect.’

Walker pleit voor harmonie tussen de voorgrond en de achtergrond. Als de voor- en achtergrond te veel van elkaar verschillen dan gaat het op een gegeven moment mis. Als bijvoorbeeld emotionele behoeften worden verstopt op de achtergrond dan zorgt dat daar voor wrok, jaloezie, trots, angst of woede. Dit kan leiden tot een ‘explosie’. ‘Zolang je als leider niet vrij bent, dan zijn je volgers dat ook niet’. Vrij zijn als leider is dus niet alleen winst voor jezelf, je dient óók de ander ermee.

Persoonlijke reis

Undefended Leadership is een levenslange, persoonlijke ontdekkingstocht naar meer vrijheid en bewegelijkheid. Een uitdagend en hoopvol proces van meer inzicht krijgen, bewustwording, stilstaan en nieuwe keuzes maken.

Gaandeweg zul je als leider de volle betekenis van Undefended Leadership ontdekken. We noemen het graag de ‘long walk to freedom’, een reis die wij iedere leider gunnen!

Wat is voor jou een volgende stap op de ‘long walk to freedom’ in je leiderschap?