Contact met Oekraïne op slotdag Seminarium

Seminarium

08 juli 2022

Op 1 juli sloten studenten en docenten van het Baptisten Seminarium het seizoen af met een slotdag over theologie in tijden van oorlog en geweld. Ook andere belangstellenden waren welkom.

Hoe spreek je pastoraal en profetisch over de oorlog in Oekraïne? Die vraag stond tijdens de slotdag centraal. Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne leven we plotseling in een wereld van koude oorlog, van NAVO en nucleaire wapens, van tegenstellingen tussen Oost en West. Wat betekent dat voor volgelingen van Jezus Christus vandaag de dag? Hoe spreken we over het thema ‘oorlog en vrede’, en ‘theologiseren’ we over wat er in Oekraïne gebeurt?

Live verbinding

Vanuit het veilige Amsterdam gingen de deelnemers via een live verbinding in gesprek met broeders en zusters in Oekraïne. Zij vertelden indrukwekkende verhalen over de realiteit van het geweld. "No good news from Ukraine", klonk het. Bijzonder om met mensen in die omstandigheden te spreken over de vraag wat het evangelie hierin te zeggen heeft en van hen en van ons vraagt. 

22 07 Slotdag Seminarium jul22bBarth en Yoder

Daarnaast gingen de aanwezigen aan de slag met teksten van twee belangrijke theologen uit de 20e eeuw: Karl Barth en John Howard Yoder, om theologisch te reflecteren op pacifisme in relatie tot oorlog en onrecht. 

De bijeenkomst - én daarmee tevens het studieseizoen - werd afgesloten met pizza's.

Nieuwsbrief

Vul hier je e-mailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen! Staat u al ingeschreven bij de nieuwsbrief van de Unie- of ABC gemeenten? Dan hoeft u zich niet opnieuw aan te melden.

Adressen

Baptist House
Postjesweg 150
1061 AX Amsterdam

Tel. Algemeen:
020-2103023
Tel. Seminarium:
020-2103024
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kom in contact

© UNIE-ABC. Een fusie tussen de Unie van Baptistengemeenten en de ABC gemeenten in Nederland.

Alle Rechten Voorbehouden

Tot slot