Skip to main content

Wandeltocht 'Back to the roots'

Nieuws

14 juni 2024

'Back to the roots - terug naar waar het begon'. Onder dat motto hopen twee broeders uit onze gemeenschap in september een vijftig kilometer lange wandeltocht af te leggen van Hoogeveen naar het baptistenmonument in Gasseltenijveen, waar het evenement eindigt met een viering en een maaltijd. Loop je (een stukje) mee?

'Om te weten hoe je ergens bent gekomen is het nodig om terug te kijken naar waar je vandaan komt.' Deze stelling geldt niet alleen voor een simpele reis, vinden de twee wandelaars Erik van Duyl, voorganger in Hoogeveen De Schutse en Emmeloord De Regenboog, en Bert Spreeuwers, achterkleinzoon van een van de eerste Nederlandse baptisten. Ze denken dat het op dezelfde manier ook goed is om de geschiedenis van het Nederlandse baptisme te kennen om te begrijpen waarom men bepaalde dingen deed en nog altijd doet.

Hoe het begon

24 09 Wandeltocht monumentOp 15 mei 1845 werden zeven mensen gedoopt op getuigenis van hun geloof. Dit gebeurde in het open water bij het Drentse dorp Gasselternijveen. Zij waren, onder leiding van predikant Elias Feisser, tot het inzicht gekomen dat de doop door onderdompeling, na getuigenis van een persoonlijke keuze om Jezus Christus te aanvaarden als Heer, het beste past bij wat de Here Jezus voor ogen had/heeft. Onder hen waren de drie gebroeders Kruit.

Nu is het geval dat een achterkleinzoon van Willem Kruit, Bert Spreeuwers, een fervent wandelaar is. Met de respectabele leeftijd van 82 jaar daagt hij zijn geloofsgenoten uit om met hem mee te gaan naar de plek waar het allemaal begon. Neem jij de uitdaging aan?

Wat gaat er gebeuren?

Bert Spreeuwers en Erik van Duyl hebben een tweedaagse wandeltocht uitgezet, die eindigt met een viering op de plek waar het allemaal begon. Op donderdag 12 september start de wandeltocht in Hoogeveen en hij eindigt op vrijdag 13 september bij het monument 'Herinneringszuil voor de eerste zeven Baptisten'. Je kunt de hele tocht of een gedeelte ervan meelopen. De tocht is in diverse etappes uitgesplitst, zodat mensen op bepaalde punten kunnen aan- en afhaken.

24 09 Wandeltocht Hgvn Gsnvn

Bert en Erik live volgen

Wil je Bert en Erik live volgen deze twee dagen? Dat kan! Tijdens deze wandeldagen zal er een link beschikbaar zijn waardoor je ze live kunt volgen via Google Maps. Erg leuk als je een stukje met Bert en Erik wilt oplopen of ze tijdens hun wandeling wilt ontmoeten en aanmoedigen. Op donderdag- en vrijdagochtend komt er een link* beschikbaar op de Unie-ABC-app onder Gemeentenieuws. Als je die nog niet ge├»nstalleerd hebt, dan kan dat hier

* een link voor donderdag en een andere link voor vrijdag

24 09 Wandeltocht routes

Samen vieren

Op vrijdag 13 september is er om 18.00 uur een gezamenlijke viering bij de herinneringszuil Schreierswijk Gasselternijveen onder leiding van ds. Anne de Vries. De Baptistengemeente Nieuw Buinen zal hierbij betrokken zijn. En natuurlijk zijn alle gemeenten en belangstellenden uitgenodigd om erbij te zijn.
Aansluitend is er een eenvoudige maaltijd. 

Meer informatie of mee-eten?

Heb je vragen? Eet je mee na de viering? Geef dit dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. door aan Erik van Duyl. Of neem contact met hem op via 06-13951657.