Skip to main content

Reilinglezing 2022 nu beschikbaar

De Jannes Reling Lezing die onlangs is uitgesproken door drs. Jelle Horjus is nu ook digitaal beschikbaar. In zijn lezing constateert dat het zelfbeeld van baptisten na de oorlog niet overeenkwam met hun gedrag voor en tijdens de bezetting. Ook stelt hij vast dat Nederlandse baptisten, in tegenstelling tot andere kerkgenootschappen, nooit kritisch hebben gekeken naar hun rol in de oorlog. Dat roept bijvoorbeeld de vraag op of dit zijn verklaring kan vinden in het - pi√ętistische - karakter van het Baptisme toen en nu.

Co-referent prof. dr. Miranda Klaver gaat in op de houding van andere evangelische groepen ten aanzien van het opkomend nationaalsocialisme. Ook haar onderzoek leidt soms tot ongemakkelijke bevindingen. Co-referent prof. dr. Henk Bakker verbreedt het thema met zijn beschouwing over de weerbaarheid van de vrijkerkelijke theologie. Hij illustreert daarmee dat de kwesties die hier aangesneden worden niet slechts het verleden betreffen maar juist ook in hoge mate actueel zijn.

  • Klik hier om de Jannes Reiling Lezing 2022 als pdf te downloaden.
  • Klik hier voor de beeldregistratie van de lezingen.

Neem voor een gedrukt exemplaar contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.