Twee maanden noodhulp Oekraïne
Nieuws
24 april 2022
Twee maanden geleden vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Inmiddels zijn naar schatting meer dan 10 miljoen mensen ontheemd, deels in eigen land, deels in omliggende landen. Via de European Baptist Federation (EBF) steunen we de opvang van deze vluchtelingen in Baptistengemeenten in Oekraïne en grenslanden Polen, Roemenië en Moldavië.
De EBF steunt de Oekraïense Baptistenunie al sinds de Russische invasie in de Donbas-regio in 2014. Als grootste Unie in de hele EBF-regio en de grootste protestantse groepering in Oekraïne heeft de Baptistenunie daar een aanzienlijke hoeveelheid gemeenten. Via dat netwerk wordt al jarenlang in de onrustige regio hulp geboden aan getroffenen van de oorlog.
Ondersteuning
Sinds de escalatie op 24 februari 2022 is de ondersteuning verder uitgebreid. De EBF reageerde allereerst met een gebedsactie: in de maand april was er wekelijks een online internationaal gebed, waaraan elke keer 150 tot 300 mensen uit heel Europa deelnamen. Daarnaast steunt zij de Baptistenunies – en daarmee de aangesloten lokale gemeenten – met de opvang van de vluchtelingen, vervoer van vluchtelingen naar veiliger gebieden en verstrekking van noodhulp. Dit gebeurt via de Baptistenunies in Oekraïne, Polen, Roemenië en Moldavië.
Voor al deze organisaties is de situatie waarin ze zich bevinden nieuw: nooit eerder hadden ze te maken met een crisis van dit formaat: zo’n groot aantal vluchtelingen, die ook nog eens met grote snelheid door de landen trekken en allemaal onderdak en humanitaire hulp nodig hebben.
De Unie in Oekraïne:
- heeft het kantoor verplaatst van van Irpin, Kiev naar de Centrale Baptistenkerk in Lviv.
- heeft haar deuren geopend voor gemeenteleden en anderen die uit andere delen van het land zijn gevlucht en biedt hen onderdak en hulpgoederen.
De Unie in Polen:
- heeft alle geplande bijeenkomsten geannuleerd om zich volledig te richten op de hulp aan vluchtelingen.
- heeft meer dan 50% van de kerkgebouwen geopend als vluchtelingenopvang en helpt de betreffende gemeenten om ervoor te zorgen dat de gebouwen geschikt worden gemaakt als accommodatie en voorziet tevens in benodigdheden.
- verzorgt transport van goederen naar Oekraïne, met name naar Chelm.
De Unie in Moldavië:
- heeft verschillende Baptistencentra geopend voor de opvang van vluchtelingen.
- heeft banden met een christelijke kliniek die opvang biedt aan vluchtelingen.
- moedigt aangesloten gemeenten aan om vluchtelingen op te nemen en te ondersteunen.
De Unie in Roemenië:
- moedigt aangesloten gemeenten aan om opvangcentra te openen en vluchtelingen te helpen.
- biedt de kerken concrete hulp aan bij de opvang.
Tweede golf vluchtelingen verwacht
In de hele regio blijven baptisten voedsel, kleding, medicijnen, vervoer en pastorale zorg verstrekken aan mensen die uit hun huizen zijn verdreven. Het aantal vluchtelingen dat de buurlanden binnenkomt, is sinds de eerste weken van de oorlog aanzienlijk afgenomen. Maar nu Rusland zijn hernieuwde aanvallen in het oosten van Oekraïne is begonnen, wordt een tweede golf vluchtelingen verwacht, velen met aanzienlijk minder middelen dan degenen die eerder zijn gevlucht.
Het werk ter plaatse wordt gedaan door gemeenteleden die tijd en middelen beschikbaar stellen om de opvangcentra te runnen. Dit gebeurt onder meer door vrijwilligerswerk, zoals schoonmaken, koken, luisteren, vluchtelingen vervoeren en dergelijke. Daarnaast draagt in Oekraïne ongeveer de helft van de vluchtelingen met een kleine donatie bij aan de opvangcentra waar ze verblijven om een deel van de kosten te dekken. In Moldavië is een gevluchte chef-kok in een van de centra gebleven om daar te koken voor andere gasten. Overal helpen de vluchtelingen mee om de gebieden schoon en netjes te houden.
Irpin en Bucha
Een bijzonder verhaal is dat van het team vrijwilligers van Irpin Bible Church: deze mensen bleven in de stad terwijl de oorlog woedde. Nu de Russische troepen zijn vertrokken, werken ze intensief in Irpin en het nabijgelegen Bucha om voedsel te bezorgen aan overlevenden en helpen ze bij de opruimactie. Ze helpen zelfs geniesoldaten bij de gevaarlijke taak om het gebied te ontmijnen. Het Coördinatiecentrum van de Oekraïense Baptisten vraagt om gebed voor hun kracht en veiligheid.
Financiën uit heel Europa
Ook de andere aangesloten Baptistenunies uit heel Europa dragen aan de opvang van vluchtelingen bij. Eind maart had de EBF al ruim 1,4 miljoen euro ontvangen om het werk in deze landen te ondersteunen. Als Unie-ABC-gemeenten in Nederland hebben we al ruim 90.000 euro ontvangen, die via de EBF en CAMA Zending aan de hulp aan vluchtelingen wordt besteed. Zo zijn we verbonden met broeders en zusters in heel Europa om samen de handen ineen te slaan en verschil te maken voor degenen die alles kwijt zijn geraakt in de oorlog. Heel hartelijk dank voor uw bijdrage!