Skip to main content

Gerard van der Schee neemt afscheid

Nieuws

16 juni 2021

In september neemt onze geloofsgemeenschap afscheid van een van de regiocoördinatoren: Gerard van der Schee. Hij bereikte vorig jaar februari de pensioengerechtigde leeftijd en stopt nu met zijn vaste dienstverband bij Unie-ABC. Een interview.

Hoe ben je bij het kerkgenootschap terechtgekomen?

Rond mijn vijftigste ervoer ik een roeping om voorganger te worden en ik moest denken aan Kaleb die op latere leeftijd een nieuwe uitdagende taak op zich wilde nemen. Ik werkte in die tijd bij de Evangelische Alliantie en ben binnen de Kerk van de Nazarener parttime een theologieopleiding gaan doen. Toen ik klaar was, zag ik in de EO Visie een vacature bij de Parousiagemeente in Almere, een ABC-gemeente. Daar ben ik in 2008 aan de slag gegaan. Mijn vrouw en ik verhuisden naar Almere.

Je hebt ook ervaring opgedaan binnen de Unie hè?

Ja, in Almere liep het onverwacht af, waarna ik op zoek moest naar ander werk. In 2012 mocht ik als gemeentestichter aan de slag vanuit Baptistengemeente Utrecht De Rank, waar Peter Kos voorganger was en Albrecht Boerrigter op dat moment als gemeenteopbouwwerker betrokken was. In die gemeente was een groep mannen al zeven jaar aan het bidden voor nieuw werk in Vianen. Er werden inmiddels al proefdiensten gehouden en dat smaakte naar meer. Met een mooie groep mensen gingen we op weg als dochtergemeente De Rank Rivierenland, met het DNA van de Rank, vertaald naar de eigen regio. Stap voor stap kreeg dat verlangen vorm en inmiddels is het een zelfstandige gemeente geworden. In 2016, toen de gemeente in een nieuwe fase belandde, eindigde mijn inzet als gemeentestichter en ging de gemeente op zoek naar een voorganger. Het is mooi om te zien hoe Jesse Timmer de gemeente dient en leidt.

Hoe werd je regiocoördinator bij ABC Gemeenten?

In diezelfde periode dat ik in Utrecht begon, startte ik ook als regiocoördinator in het kerkgenootschap. Orlando Bottenbley had mij daarvoor gevraagd. Eerst was dat voor één dag per week, later kreeg ik er een regio en een werkdag bij. Het was werk dat heel goed bij mij paste: het ondersteunen van gemeenten bij waar zij mee bezig zijn, het onderhouden van contacten… Tegelijk heb ik genoten van het samenwerken met collega’s. Dat we het werk uitbreidden met mensen van de Unie bracht daar nog meer verrijking in. Wat mij aanspreekt in het samen een geloofsgemeenschap vormen, is de combinatie van ‘onderscheiden’ en ‘bij elkaar houden’. Zoals Richard Santinge het zei: een kerkgenootschap met richting en ruimte.

Je hebt je gespecialiseerd in conflictbeheersing. Kun je daar iets over vertellen?

21 06 GoedBoosOok in 2012 ben ik actief geworden binnen het netwerk Vredestichters en heb ik daarnaast de cursus Goed Boos ontwikkeld. Veel mensen vinden het moeilijk om met onenigheid om te gaan: ze willen er liever voor vluchten dan erdoorheen gaan. Toch valt er veel te leren in moeilijke situaties. In mijn cursus Goed Boos is mijn motto ‘Communicatie bij irritatie’. Boosheid mag er zijn, zegt ook de Bijbel, en boosheid zet je in beweging. Dat in actie komen kan zich uiten door meteen in je eerste emotie te reageren, maar door even de tijd te nemen kun je dat op een wijzere manier doen. In mijn cursus en coaching help ik mensen om het in hun reactie bij zichzelf te houden, te zeggen wat een situatie met hen heeft gedaan en te verwoorden wat ze graag zouden willen in de betreffende relatie. En wat is de opdracht om elkaar te vergeven bevrijdend en helend! Niet gemakkelijk, maar met Gods hulp het 'vaccin' tegen bitterheid en wraak. Een ander aspect is preventie: leer elkaar waarderen in de verschillen en help elkaar door elkaar bij te sturen, juist ook in goede eigenschappen – zodat bijvoorbeeld een gedreven iemand niet doorslaat naar fanatisme, een valkuil bij die eigenschap. Deze onderwerpen heb ik ook kunnen gebruiken in Unie- en ABC-gemeenten die ik in crisissituaties mocht helpen.

Je was de laatste jaren projectleiderschap van het digitale Leerplatform van Unie-ABC dat vorig jaar is gelanceerd. Hoe kijk je daarop terug?

Ik vind het fantastisch dat dit van de grond is gekomen en ben er trots op dat we dit met elkaar hebben kunnen ontwikkelen. Ik gun het elke gemeente zó dat hun oudsten goed onderlegd zijn om hun taak te doen. Al rond 2014 organiseerde ik als regiocoördinator toerustingsdagen voor de nieuwe oudsten in mijn regio, waarin onderwerpen aan de orde kwamen als: Omgaan met ingewikkelde onderwerpen in de gemeente, Je eigen relatie met God fris houden en Samenwerking in een team. Op de ABC-website verzamelden we voorheen ook documenten van gemeenten om principes en tips met elkaar te delen. Het Leerplatform ligt in dezelfde lijn: oudsten kunnen modules volgen in basisvaardigheden én op het gebied van hun specifieke taakveld.

21 06 Gerard RegiobijeenkomstKatwijk2020

Wat ga je doen nu je met je vaste baan stopt?

Ik blijf nog wel aan de slag als ZZP’er en blijf voorlopig ook betrokken bij het Leerplatform. Daarnaast zie ik ernaar uit om meer tijd te hebben om samen met Tineke op de kleinkinderen te passen, vrienden te bezoeken en uitstapjes te maken in het mooie Nederland. Zo fietsen we graag op onze tandem. Ik fiets trouwens ook met gehandicapten, als vrijwilligerswerk.

21 06 Gerard steiger2En verder wacht ik op wat er op mijn weg komt qua coaching, advies en helpen in crisissituaties. Ik heb in mijn leven ervaren dat God me altijd weer werk gaf om van te leven én mensen die ik kon helpen. Zo wil ik ook deze fase ingaan, met de woorden uit Efeze 2:10 om het goede te doen dat God van te voren bereid heeft.

Mirjam van der Vegt sprak eens op een conferentie over een eilandje met een kerk erop: dat je op de steiger mag zitten wachten op de mensen die naar Jezus op zoek zijn. Wie aanlegt bij dat steigertje kun jij naar Jezus brengen. Dat idee spreekt me aan: iets minder calvinistisch, meer vanuit rust werken, samen met de Heer.

Gerdien Karssen,
Communicatiemedewerker Unie-ABC