Oekraïne gaat tweede winter in oorlog in
Zending
01 december 2023
De situatie in Oekraïne is inmiddels een beetje naar de achtergrond gedrongen door ander wereldnieuws, maar de Oekraïeners maken zich inmiddels op voor een tweede winter in oorlogstijd. De European Baptist Federation (EBF), waar we als Unie-ABC bij zijn aangesloten, zet zich nog steeds in voor onze broeders en zusters in dat land, en in omliggende landen waar nog altijd vele vluchtelingen worden opgevangen. Helpt u mee, bijvoorbeeld door de kerstcollecte hiervoor te bestemmen?
Uw donatie wordt gebruikt voor de aankoop van voedsel, hygiëneartikelen, medicijnen, generatoren, benzine, dekens, kussens en noodzakelijke artikelen voor de ontheemden om de tweede winter van deze oorlog te overleven. Deze donaties zullen helpen bij het runnen van opvangcentra en huisvesting in veel baptistenkerken in de regio terwijl de oorlog voortduurt en mensen niet naar hun huizen kunnen terugkeren.
Wat we precies doen in Oekraïne zelf
De Baptistenunie van Oekraïne heeft meer dan 2.300 kerken en ruim 125.000 leden. Ze is opgesplitst in 25 regionale verenigingen en is een van de grootste Unies binnen de EBF. De Baptistenunie speelt sinds 2014 (inname van de Krim) in op de behoeften van ontheemden en is expert geworden op het gebied van de distributie van hulp en de zorg voor ontheemden.
Momenteel beheert de Baptistenunie in eigen land meer dan 600 opvangcentra voor mensen die de oorlog zijn ontvlucht. Ze proberen noodopvang, voedsel en hygiënevoorzieningen te bieden en medische basisproblemen op te lossen. Ze hebben in elke regio van het land coördinatoren die leiding geven aan het helpen van mensen op de vlucht en het leveren van hulpgoederen.
Wat we doen in de omringende landen
Elke Baptistenunie in de buurlanden van Oekraïne is actief betrokken bij de noodopvang van vluchtelingen: Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië. Kerken langs de grens zijn omgevormd tot opvangcentra, terwijl ook gemeenteleden soms vluchtelingen in hun huizen opvangen. In de noodopvangcentra krijgen mensen een bed voor de nacht, eten, warme dranken en toegang tot sanitaire voorzieningen. Sommigen slechts voor één of twee nachten omdat ze daarna naar een andere locatie verhuizen, sommigen voor een week, anderen kunnen voor langere periodes blijven. Retraitecentra voor baptisten en opleidingsinstituten zijn omgebouwd tot opvangcentra voor langer verblijf.
Kerstcollecte of gift
Al deze vormen van hulp die nu al ruim anderhalf jaar duurt kosten veel geld. Een paar voorbeeldbedragen (naar schatting, dit fluctueert ook afhankelijk van het land en de situatie): het verwarmen van een opvanghuis kost zo'n 90 euro per dag (2700 euro per maand), de aanschaf van een matras, dekbed en kussen kost zo'n 120 euro, het verstrekken van voedsel, onderdak en andere hulp aan één persoon kost zo'n 36 euro per dag, het voorzien in drie maaltijden per dag kost 13 euro per persoon.
Helpt u mee door voor onze broeders en zusters in Oekraine te bidden en ook voor de gemeenten in grensgebieden van omliggende landen, voor wie de opvang zowel financieel als in menskracht beste een zware last betekent? Of overweeg de kerstcollecte in uw gemeente voor dit project te bestemmen of een gift te geven. Uw bijdrage kunt u overmaken op rekening NL14 TRIO 0391 0156 13 t.n.v. Unie van Baptistengemeenten o.v.v. 'Kerstgift Oekraïne'.
Concrete dank- en gebedspunten
Lees hier een verslag van voorganger Erik van Duyl van het recente online gebed van de EBF, met concrete dank- en gebedspunten. Kunt u zich voorstellen dat te midden van de oorlog er nog steeds doopdiensten plaatsvinden en dat er kerkplantingsprojecten worden voortgezet?