Breuken en Bruggen: Baptist House vol studenten
Seminarium
27 september 2024
In het kader van het project Breuken en Bruggen zijn theologiestudenten Pearl uit Zuid-Afrika en Thang Pi uit Myanmar op dit moment in Nederland voor hun studie, samen met circa vijftien andere studenten uit de hele wereld. Unie-ABC en verschillende van onze gemeenten ondersteunen dit project.
Over Breuken en Bruggen
Breuken en Bruggen (Bridging Gaps) is een jaarlijks terugkerend project van de Vrije Universiteit. Dit project biedt een studiebeurs aan theologiestudenten uit ontwikkelingslanden waarmee ze drie maanden in Nederland kunnen studeren. De afgelopen jaren is gebleken dat deze studieperiode grote betekenis heeft voor een student en voor de gemeente waar hij of zij naderhand naar terugkeert. Als Unie-ABC en Seminarium financieren we jaarlijks de komst van een baptisten- of CAMA-student. Verschillende gemeenten dragen hier ook dit jaar weer aan bij door te collecteren of een gift te geven.
Thang Pi uit Myanmar
Thang Pi is voorganger in een baptistengemeente in zijn land Myanmar, maar heeft twee jaar verlof om een master te doen aan de Myanmar Institute of Theology. Hij verdiept zich in het onderwerp discipelschap en het Evangelie van Marcus. "In Myanmar heerst godsdienstvrijheid en baptist zijn is niet ongebruikelijk", vertelt hij. "Mensen kunnen zich gewoon aansluiten bij de kerk die zij kiezen. Wel hebben we te maken met grote politieke spanningen in het land, waardoor het niet gemakkelijk is om het land te verlaten. Alleen al om die reden is het voor mij een heel bijzondere kans om deze maanden in Europa door te brengen. Het is de eerste, maar misschien ook wel de laatste keer dat ik in het buitenland ben."
Hij geniet van Amsterdam. "Toen ik op het vliegveld aankwam, las ik dat er in Nederland meer fietsen dan mensen zijn! Ik heb nu een fiets kunnen lenen, waarop ik naar de universiteit fiets en ook in de stad rondrijd. Zo kom je gemakkelijk waar je wilt zijn en het geeft ook meteen gezonde lichaamsbeweging."
Heel belangrijk is natuurlijk ook de mogelijkheid om hier aan zijn onderzoek te werken. "Ik kan hier in rust en vrede van de bibliotheek gebruikmaken en geniet ook van het contact met studiegenoten uit allerlei andere landen. Dat is erg verrijkend. Ook bezoeken we in het weekend verschillende kerken."
Pearl uit Zuid-Afrika
Pearl werkt als advocaat, maar volgt op dit moment een master in de praktische theologie aan de Universiteit van Kwazulu Natal in Zuid-Afrika. "Ik heb een pinksterachtergrond en ben van jongs af aan actief in de kerk, met name praktisch en pastoraal", vertelt ze. Haar onderzoek richt zich op de Pinktergemeente in Zuid-Afrika en de werking van de Heilige Geest. "Daarbij heeft het vooral mijn interesse om de vertaalslag te maken naar de huidige tijd en samenleving, en om daarmee een brug te slaan tussen theologie en maatschappij. Ik ben ervan overtuigd dat de kerk niet in stilte, op zichzelf moet functioneren, maar moet integreren in de samenleving, om de liefde van Christus zichtbaar te maken."
Wat haar van deze periode in Nederland erg aanspreekt, is het contact met andere nationaliteiten en culturen. "In Amsterdam leven mensen van allerlei culturen met elkaar samen, en ook in onze groep maak je kennis met mensen uit heel verschillende achtergronden. Het is heel mooi om in die verscheidenheid van mensen de eenheid te ontdekken van de God die we allemaal dienen."
Beide studenten onderstrepen dat ze ook hun theologische instelling dankbaar zijn voor deze kans. "Je kunt je niet zelf aanmelden voor Breuken en Bruggen, maar moet voorgedragen worden vanuit je opleiding. Het is dus heel mooi als je het vertrouwen en de steun krijgt om zo'n bijzondere, verrijkende periode te beleven."
Bezoek aan het Baptist House
Het is inmiddels een traditie aan het worden dat de volledige Breuken en Bruggen-groep een bezoek brengt aan het Baptist House. Onlangs was het weer zover. Unie-ABC en het Baptisten Seminarium ontvingen hen met een feestelijke lunch, samen met de Nederlandse seminariumstudenten, en een korte introductie over de geschiedenis van het gebouw. Daarna schoven ze aan bij een college van Teun van der Leer.
Gerdien Karssen,
communicatiemedewerker Unie-ABC