Baptisten Kampen betrokken bij kerkasiel
Gemeenten
22 november 2024
Gisteren werd bekend dat kerken in Kampen kerkasiel verlenen aan een Oezbeekse familie Babayants. Het gezin heeft onderdak gekregen in de Protestantse Gemeente Kampen, waar nu 24 uur per dag een kerkdienst wordt gehouden. Ook de Baptistengemeente Kampen is betrokken: afgelopen nacht nam voorganger Maurits Luth vier uur van de dienst voor zijn rekening. Meehelpen kan ook: voorgangers, muzikanten, bezoekers en vrijwilligers zijn van harte welkom.
Over het gezin en het kerkasiel
Het gezin, bestaande uit de ouders en vier kinderen tussen de twee en twintig jaar oud, verblijft al ruim tien jaar in Nederland en dreigt te worden uitgezet naar Oezbekistan. Kerkasiel is een eeuwenoude traditie waarbij kerken hun gebouw openstellen als toevluchtsoord voor mensen die dreigen te worden uitgezet. Hoewel kerkasiel geen juridische bescherming biedt, wordt het vaak gerespecteerd door de autoriteiten, waardoor betrokkenen tijdelijk veilig zijn. Zolang de kerkdienst aan de gang is, wordt het gebouw niet door autoriteiten binnengegaan.
In 2019 werd het kerkasiel dat de Protestantse Kerk Den Haag verleende aan de Armeense familie Tamrazyan landelijk én internationaal bekend. Dit kerkasiel duurde ruim drie maanden en trok meer dan 12.000 bezoekers en bijna 1.000 voorgangers. De actie leidde uiteindelijk tot een politiek pardon voor de familie Tamrazyan en meer dan 600 andere kinderen.
De betrokken kerken in Kampen hopen met dit kerkasiel niet alleen de familie Babayants bescherming te bieden, maar ook een breder maatschappelijk debat aan te wakkeren over het Nederlandse asielbeleid en de positie van gewortelde kinderen in onze samenleving. Ze roepen de overheid op om met een humane oplossing te komen voor gezinnen die al jarenlang in Nederland verblijven en hier hun leven hebben opgebouwd.
Bijbelse gastvrijheid
Maurits Luth, voorganger van de Baptistengemeente in Kampen en regiocoördinator van Unie-ABC, is nauw betrokken. "Gastvrijheid is een thema waar ik al langer mee bezig ben. Afgelopen zondag preekte ik in onze dochtergemeente in Dronten over Mattheüs 25, waar Jezus stelt: alles wat je aan de vreemdeling, de naakte, de gevangene hebt gedaan, heb je aan Mij gedaan. Dat kun je heel activistisch invullen - zo van: we moeten iets dóen - maar ik denk dat het om een levenshouding gaat: dat je mensen open tegemoet treedt, zoals God zelf mensen tegemoet treedt en een schuilplaats voor hen is. We kunnen geneigd zijn om Jezus op te sluiten tussen votum&groet en het slotlied van de dienst, maar het wordt een stuk spannender als je in het dagelijks leven omgaat met mensen alsof ze Jezus zelf zijn. Die gedachte motiveert me om me voor het kerkasiel in te zetten."
Met een dienst die 24 uur per dag doorgaat, vraagt het heel wat inzet van de betrokken gemeenten, van voorgangers en bijvoorbeeld muzikanten. "Afgelopen nacht heb ik de dienst vier uur ingevuld. Ik heb gepreekt over Hebreeën 13:2, waar staat dat sommige mensen zonder het te weten engelen hebben gehuisvest. Daar zit diezelfde spanning in: dat je wat je doet voor mensen tegelijk voor God doet. En denk ook aan de Emmaüs-gangers die een praatje aanknoopten met een vreemdeling en plotseling ontdekten dat ze Jezus in hun midden hadden."
Bij de startviering van het kerkasiel was ook de betreffende familie aanwezig. "Als je dan die meiden in de ogen kijkt - kinderen die al eens op Schiphol hebben gestaan, die de politie in hun slaapkamer hebben gehad - dan raakt je dat. En goed, als je zo midden in de nacht vier uur lang aan het bidden en zingen bent, dan kost je dat wat slaap - maar aan de andere kant: waar kun je beter zijn? De situatie van deze mensen relativeert, en de actie verbindt de kerken onderling en verbindt onze mooie, christelijke woorden met daden."
Meehelpen?
Er zijn verschillende manieren waarop je kunt helpen:
- Voorgangers kunnen zich aanmelden om diensten te leiden tijdens het kerkasiel.
- Er zijn muzikanten nodig om de diensten muziaal te ondersteunen.
- Wie als bezoeker de dienst wil bezoeken om daarmee solidariteit te betonen is van harte welkom.
- Er is behoefte aan hulp bij de organisatie en logistiek rondom het kerkasiel.
- Financiële bijdragen helpen bij de kosten die gepaard gaan met het kerkasiel.
- Bidden voor het gezin, voor de betrokken kerken en voor de overheid kan iedereen. Bid je mee?
Voor meer informatie en om je aan te melden, kun je terecht op de website van Kerkasiel Kampen: kerkasielkampen.nl.