Skip to main content

Samen Jong

Samen Jong is een samenwerkingsproject van Unie-ABC met diverse kerkelijke denominaties en organisaties verbonden met Missie Nederland.

Doel

Met Samen Jong willen we iedereen die betrokken is bij de gemeente van Jezus Christus uitnodigen om door de ogen van jongeren naar hun gemeente te kijken. Op deze manier hopen en bidden we dat gemeenten leren om met alle generaties samen een levende kerk van Jezus Christus te zijn. Samen Jong is niet alleen voor jongeren en jeugdwerkers, maar is iets voor heel de gemeente en voor alle generaties.

Aanleiding

Samen Jong wordt gecoördineerd door Missie Nederland. Het loopt naadloos over vanuit onze voorgaande projecten ‘Groentjes’ en ‘Intergeneratieve gemeente’ en kreeg een nieuwe input door de gesprekken naar aanleiding van het grote onderzoek en boek ‘Growing Young’

Ook als Unie-ABC waren we hier intensief bij betrokken en hebben we hier aandacht voor gevraagd in gesprekken binnen en buiten de organisatie, via blogs, door artikelen en met workshop op onze Algemene Ledenvergadering. Sommige gemeenten zijn er al actief mee aan de slag gegaan.

Start

 In juni 2022 is het project officieel gestart met een boek, een (gratis!) cursus en nog meer werkvormen om gemeenten op weg te helpen.

Materialen

Het boek

Gratis online training

Samen Jong-lied

Er is nu ook een Samen Jong-lied dat gemeenten kunnen aanleren wanneer ze met het onderwerp aan de slag gaan. Beluister het hier of download hier de tekst met akkoorden.

Zes kernwaarden

Het boek Samen Jong is geen vertaling van de Amerikaanse versie, maar een aangepaste versie voor de Nederlandse context, aangevuld met Nederlandse praktijkverhalen en onderzoek. Het is tot stand gekomen door een brede samenwerking en zo hopen we ook heel Nederland te kunnen bereiken met de waardevolle inzichten en toepassingen uit dit onderzoek.

Het is gebaseerd op zes kernwaarden die vanuit onderzoek blijken samen te hangen met gemeenten waar jongeren betrokken zijn en waar er merkbare groei en bloei is op geestelijk, emotioneel en missionair gebied.

Het filmpje hiernaast geeft je een introductie. 

Doe mee!

Juist in deze tijd waarin jongeren moeite hebben om betrokken te blijven bij de gemeente en waar ouderen meer eenzaamheid ervaren, hopen we te kunnen bijdragen aan gemeenten waarin jongeren volop hun thuis kunnen ervaren en actief mogen bijdragen aan het geestelijke leven in een gemeente die tot zegen is voor jong en oud. Doe je mee met Samen Jong?

Contact

Heb je vragen? Stel ze aan onze jeugdwerkadviseur Ronald van den Oever, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer lezen

Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten en blogs over Samen Jong op onze website. Vind ze hieronder terug.

Onze partners

Als Unie-ABC werken we onder coördinatie van Missie Nederland samen met vele partners. Hier vind je een uitgebreider overzicht van onze partnerorganisaties en wat ze voor ons kunnen betekenen.