Skip to main content

Vertragen


Geschreven door Jan Wolsheimer

25 juni 2024
Geplaatst op 25 juni 2024

Nog even en dan begint onze vakantie. Ik ben eraan toe om even niet zo veel te doen. Ik ben iets meer dan een jaar in dienst van CAMA Zending en meer dan ooit besef ik hoe groot(s) de missionaire taak is die we als gelovigen hebben. Er is veel te doen en de Missio Dei is beslist niet maakbaar. Het is dus zaak om een zekere rust te bewaren binnen deze opdracht, zonder onze verwachtingen los te laten.

Aan iets nieuws beginnen is altijd weer vermoeiender dan ik besef. Veel nieuwe indrukken, een heel nieuw netwerk, een nieuw team en een andere focus. Toen ik nog voorganger was nam ik in de zomer ruim de tijd om mijn jaar te evalueren en te ontdekken of God mij opnieuw bevestigde als voorganger voor het nieuwe seizoen. Ik heb dat nooit een vanzelfsprekendheid gevonden. Toen ik directeur werd was die zomer een stuk korter en de gelegenheid om te evalueren een stuk minder.

nareeta martin cOWn bYGmlc unsplash

Photo by //unsplash.com/@splashabout?utm_content=creditCopyText&utm_medium=referral&;utm_source=unsplash">Nareeta Martin on Unsplash 

Waar het in de kerk in de zomer minder druk wordt, draait een organisatie (weliswaar in een rustiger tempo) gewoon door. Persoonlijk heb ik de neiging om te veel en te veel tegelijk te willen doen. Dat ging me altijd prima af, maar nu ik een vijftiger ben heb ik echt een ander ritme nodig. Meer focus, minder tegelijk en trager. Want wie in de kerk of in een organisatie wil weten waar God aan het werk is zal moeten vertragen. Te snel halen we onze ervaring en skills uit de kast, daar is verder niets mis mee, tenzij we deze gebruiken om op de automatische piloot te werken.

Dat geheimzinnige samenspel tussen geleerde lessen, vaardigheden, gereedschappen en de wil van God blijft een zoektocht. De zendingswereld is heel snel aan het veranderen, er dienen zich nieuwe mogelijkheden aan en oude(re) werkwijzen zijn niet altijd meer werkbaar. Dat vergt flexibiliteit, scherpte, inzet, vaardigheden maar eerst en bovenal de aanwijzingen van de Heer van de oogst. En voor die zachte stem van de Heer is stilte en ruimte nodig, vandaar dat ik uitzie naar een paar weken waarin we kunnen afschakelen.

Ik wil je een mooie tip meegeven voor de zomer. Om weer helemaal terug te komen bij het hart van de voorganger (dat is mijn kern) kijk ik regelmatig naar een korte documentaire waar de essentie van het leven van een kerkwerker weer eens scherp wordt neergezet op een mooie, zachte wijze. Steeds weer raak ik geïnspireerd door deze documentaire en vertraag ik mijn tempo waardoor ik heel vaak ineens veel scherper zie waar ik me precies bevind en wat God van mij vraagt. Kijk deze documentaire, vertraag je stap en rust deze zomer lekker uit van al je inspanningen!

Jan Wolsheimer is directeur van CAMA Zending, een zusterorganisatie van Unie-ABC. 

Vertragen