Vandaag reed ik achter een bestelauto van een voedselbank en daar stond Lucas 4:4 op. Nu ben ik niet zo bijbelvast dat ik onmiddellijk wist wat daar stond, maar ik kreeg wel een vermoeden waar het ongeveer over zou gaan. 'Alleen van brood kan een mens niet leven' (BGT-vertaling).
Nu wil het geval dat ik me voor mijn werk relatief veel bezighoud met vraagstukken rondom armoede, schuldenproblematiek, moeilijk rond kunnen komen e.d.
Kloof tussen kansrijk en kansarm
Er is namelijk iets bijzonders aan de hand in Nederland: er is heel veel spaargeld in Nederland, misschien wel meer dan ooit, maar tegelijkertijd neemt de financiële problematiek onder Nederlanders steeds grotere vormen aan. Steeds meer mensen hebben moeite met rondkomen. Vele onderzoeken tonen dat overduidelijk aan. De kloof tussen kansarm en kansrijk groeit enorm. Vooral kinderen zijn daarvan de dupe, met alle gevolgen van dien. Veel mensen, organisaties, vooral veel vrijwilligersorganisaties, willen daar iets aan doen. Er valt een boek te schrijven vol met inspirerende voorbeelden die je diep raken.
'Domein' van de kerk?
Wat me opvalt, is dat ik daar weinig kerken bij tegenkom. Nu wil ik daar niet over oordelen, want misschien komt het ook omdat ik in een regio werk en woon waar de kerk wat minder prominent aanwezig is dan in andere regio’s. Maar toch: was omzien naar armen en de helpende hand uitreiken in het verleden niet hèt ‘domein’ van de kerk? Veel van de zorginstellingen van vandaag hebben hun roots in de kerk. Hoe jammer is het dan dat dat nu minder zichtbaar is, want hoe waar is het dat de mens niet van brood alleen kan leven. Vele miljoenen worden besteed aan armoedebestrijding, en het blijkt maar beperkt effectief, want het probleem van armoede is veel complexer dan alleen financiële armoede. Het blijft ook enorm verborgen: het duurt gemiddeld vijf jaar voordat mensen ermee naar buiten komen en vaak zijn de problemen dan heel groot geworden. Want praten over geld, dat doe je niet, toch...
Oog voor de nood buiten
Stel je eens voor dat de kerk, die sterk van binnen naar buiten denkt, en terecht, ook meer van buiten naar binnen gaat denken en oog gaat krijgen voor de nood van mensen buiten en daar iets mee gaat doen. De mogelijkheden zijn legio. Ik zou een avond kunnen vullen met inspirerende voorbeelden.
En stel je eens voor wat dat zou doen met je kerk, met de gemeenteleden. Ik durf de stelling wel aan dat we ons dan minder druk zouden maken over interne kwesties, theologische verschillen en dat de bereidheid van gemeenteleden om iets te betekenen toeneemt, want mensen helpen werkt aanstekelijk. De Bijbel zegt dat je gelukkiger wordt van geven dan van ontvangen, lees maar na in Handelingen 20:35.
Ik sluit af met Opwekking 704: 'O kerk, sta op, met wapenrusting aan. Stel je op als Christus leger. Gods leger strijdt met de liefde die bevrijdt wie gevangen zit in ‘t duister.'
Want: niet van brood alleen.
Veel zegen!
Harry Nieuwenhuizen is bestuurslid van Unie-ABC