In onze Unie-ABC-app kun je je abonneren op de Ongelofelijke podcast. Op 31 december was Paul Schenderling te gast en werd er gesproken over de maatschappelijke beweging van individualisering (neoliberalisme). Zeer de moeite waard om nog eens terug te luisteren!
Met de secularisering en de steeds kleinere invloed van de kerk in de tweede helft van de vorige eeuw kwam het individu met emancipatie en zelfontplooiing steeds meer centraal te staan. En laten we eerlijk zijn, dat heeft goede zaken voortgebracht: iedereen mag er zijn. Maar als die trend te ver doorslaat heeft dat ook schadelijke kanten: als je onvoldoende zelf bijdraagt word je niet meer gezien, regel het zelf maar.
Invloed in de kerk
Hoe heeft die beweging zijn invloed gehad in de kerk? Heeft het vooral goede kanten voortgebracht of ook schadelijke? Bij Unie-ABC staan we voor de individuele en vrije keuze van mensen voor of tegen God. Zo verstaan wij dat uit de Bijbel. En daarom dopen wij mensen als ze zelf die keuze bewust maken om Jezus te volgen. Maar als volgeling van Jezus zijn zij daarmee ook opgenomen in - en worden zij verantwoordelijk voor - de plaatselijke gemeente, want geloven doe je samen.
Toch zie ik soms ook de mindere kant passeren. Zo sprak ik in mijn rol als algemeen secretaris de afgelopen twee weken met vier gemeenten. Drie van hen waren om verschillende redenen kwetsbaar en hadden hulp nodig: één gemeente is lid, de andere twee nog niet. En ik sprak een gemeente die het goed voor elkaar heeft. Ze evalueren hun lidmaatschap van Unie-ABC, want ze kunnen het eigenlijk zelf wel. Ze hebben waarschijnlijk gelijk: de sterken kunnen het zelf. Maar wat blijft er dan over van samen, waarbij de sterken in landelijk en internationaal verband de zwakkeren helpen?
Veertigdagentijd
We zijn net de Veertigdagentijd ingegaan. Samen stilstaan bij het verlossende en shalom brengende werk van Christus. Hij was sterk, maar koos ervoor om Zijn leven te geven voor kwetsbare mensen. Hij koos niet voor zelf, maar voor samen. Hij koos voor ons. Dat maakt ons dankbaar en motiveert ons opnieuw om er als Unie-ABC met alle collega’s te zijn voor Zijn geliefde mensen, voor al Zijn gemeenten. In het bijzonder voor de kwetsbaren.
Peter Stoter is Algemeen Secretaris van Unie-ABC
PS: Paul Schenderling is te gast op de Aquilae leidersconferentie van 11-12 maart met als thema: 'Wat hou ik van Uw huis'. Inschrijven kan nog hier.