Skip to main content

Kleine kans dat je met kerst aan Jezus denkt?


Geschreven door Hans Borghuis

21 december 2023
Geplaatst op 21 december 2023

“Het ‘verhaal van Jezus’ gaat in hoog tempo verloren in Nederland, blijkt uit onderzoek van de EO. Jezus wordt niet meer relevant gevonden, en Gods Zoon is Hij al helemaal niet meer.” Aldus de intro van een artikel deze week in het ND. 

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat Jezus ‘nog maar’ 1 op de 5 Nederlanders inspireert. Naar aanleiding hiervan schreef een regionale omroep: “Vier jij met Kerstmis de geboorte van Jezus? Die kans is klein.”.

Onlangs reisde ik door een aantal Europese landen om collega’s, organisaties en missionaire projecten te bezoeken. Op plekken waar ‘het verhaal van Jezus’ niet verloren kán gaan, om het simpele feit dat Zijn verhaal hier nooit populair is geweest. Vanwege een geschiedenis van atheïsme of communisme, een sterk seculiere omgeving of aanwezigheid van bevolkingsgroepen met hele andere wortels. Voor de aanwezige christenen op deze plekken niet makkelijk, maar ze maken een enorme impact. Zij hebben echt ‘iets’ te bieden en zijn ze zich hier erg van bewust.    

Natuurlijk is het belangrijk ons bewust te zijn van de cultuur waarin we leven. De resultaten van het genoemde onderzoek kunnen ons ook zomaar ontmoedigen of somber stemmen. Tegelijk is het een enorme kans om hoop te brengen in een wereld die deze hoop zo nodig heeft. Ook in Nederland hebben we ‘iets’ te bieden. Niet een zoetsappig kerstverhaal, maar een revolutionaire en levens veranderende boodschap.

Laten we dit onderzoek overigens meteen ook even in perspectief plaatsen: maar liefst 22% van de Nederlanders wordt geïnspireerd door Jezus! Wauw, wat een enorme impact kunnen we maken wanneer we - als deze 22% - de boodschap van Jezus actief uitdragen en uitleven. Het is ook goed ons te beseffen dat er heel wat landen en bevolkingsgroepen zijn waar soms maar 2% of nog minder wordt geïnspireerd door Jezus. Omdat mensen hier nog nooit over Hem gehoord hebben. Dan brengen we het er In Nederland nog niet zo slecht af. 

Laten we deze kerst hoop brengen. De hoop van Jezus voor die plekken op deze wereld waar dit zo nodig is. De minst bereikten, degenen die met armoede en lijden geconfronteerd worden, zij die over het hoofd worden gezien. Ook in ons eigen land waar een meerderheid niet de geboorte van Jezus viert.

‘Het volk dat in duisternis ronddoolt ziet een schitterend licht. Zij die in het donker wonen worden door een helder licht beschenen.” (Jesaja 9:1). Zullen we er de komende dagen samen voor zorgen dat Nederlanders die niet tot de genoemde 22% horen toch aan Jezus denken, doordat ze door ons iets van Zijn licht zien en ervaren. We hebben ‘iets’ te bieden, als Zijn brengers van hoop.

En laten we dan ook de ruim 40 procent van de wereldbevolking - die nog steeds op plaatsen leeft waar zij überhaupt geen toegang tot de boodschap van Jezus hebben - niet vergeten, zodat ook zij door dit heldere licht beschenen zullen worden. 

Hans Borghuis

https://camazending.nl/brengt-u-hoop-deze-kerst/

Hans Borghuis is spreker en trainer en werkzaam bij CAMA Zending, een zusterorganisatie van Unie-ABC. 

Kleine kans dat je met kerst aan Jezus denkt?