Skip to main content

Bakkie?


Geschreven door Jurgen Lindenhols

19 december 2023
Geplaatst op 19 december 2023

“Bakkie?” Vaak een van de eerste vragen wanneer je bij iemand op bezoek komt. Het kopje koffie heeft een bijna magische uitwerking op ons. “Lekker”, is het steevaste antwoord. Alhoewel dat niet altijd het geval is, kan ik je zeggen… Hoe dan ook, het bakje koffie is als een soort olie die het gesprek smeert. Waar zouden we zijn - thuis, op het werk, op school of in de kerk - zonder koffie? Ook wanneer je een keer met iemand wil praten, vraag je geen gesprek aan, maar nodig je de ander uit voor een bakkie.

Ook in veel bedrijven is de koffieautomaat een ontmoetingsplek bij uitstek. Een goede vriend van mij werkte bij ING op het hoofdkantoor. Zijn zoon ging een keer een dag mee naar zijn werk en vroeg na afloop waarom zijn vader zo’n goed betaalde baan had terwijl hij een groot deel van de dag rond de koffieautomaat hing. “Dat is de plek waar ik hoor wat er echt leeft”, was het antwoord.

Gemaakt voor relatie

Als mens zijn we gemaakt voor relatie. We hebben elkaar nodig om samen verder te komen. Ook als gelovigen kunnen we het geloof niet alléén beleven. De gemeente is de gemeenschap waarin we dit geloof ontdekken en handen en voeten geven. De gemeente is geen plaats waar we alleen iets komen halen, maar echt een familie-ontmoeting van gelovigen. En bij ontmoeting hoort… koffie!

En onder het genot van het kopje koffie komen de verhalen, komen de ervaringen en wordt er gedeeld. Voor mij is het altijd een heerlijk moment om op zondagochtend voor de dienst samen met de medewerkers, kosters, technici, of anderen die even binnenwandelen een bakkie te doen. Een kort moment van ontspanning en ontmoeting voordat de dienst begint.

Daarom denk ik dat we de gave van koffiezetten toe mogen voegen aan de lijst met gaven van de Geest. Sterker nog: Het is dat we geen rode koffie hebben, maar anders vermoed ik dat Jezus bij de instelling van het avondmaal het misschien wel over het bakkie had gehad in plaats van over de beker.

Daar waar twee of drie ...

coffee 375263 640Gekkigheid natuurlijk, maar dieper hieronder ligt wel het moment van ontmoeting. Ontmoeting rond de tafel, ontmoeting met eten en drinken. “Daar waar twee of drie in mijn naam samen zijn, daar ben Ik in jullie midden”, zegt Jezus. En wanneer gebeurt dat? Precies, wanneer we een bakkie doen met elkaar. We hebben zoveel kansen om elkaar op te bouwen in het geloof. Elke keer wanneer we elkaar ontmoeten en een bakkie doen, kan een moment zijn waar Jezus bij aanwezig is. Het bakkie helpt onze woorden tot opbouw te laten zijn.

Daarom wil ik afsluiten met een dankzegging aan al onze koffiezetters en -schenkers in de gemeenten! Dank jullie wel! Hou vol, want misschien zonder het te weten heb je een moment helpen ontstaan waarin mensen weer tot leven gekomen zijn en er echt herstel heeft plaats gevonden.

Ps. Waar 'koffie' staat mag je ook 'thee lezen, met of zonder melk ;-)

Jurgen Lindenhols is bestuurslid van Unie-ABC en voorganger in de gemeente Cama Parousia Zoetermeer

Bakkie?