Skip to main content

Kerstboodschap: Zij zullen een groot licht zien!


Geschreven door Peter Stoter

08 december 2023
Geplaatst op 08 december 2023

Kerst staat weer voor de deur. Een drukke tijd voor gemeenten en bijzonder ook voor voorgangers. Alles moet goed geregeld zijn om gasten te kunnen ontvangen in onze kerstdiensten. En het moet gezegd: Kerst is misschien wel het belangrijkste feest voor mensen aan de rand of buiten de kerk, waar Pasen meestal als het hoogtepunt gezien wordt door en voor de gemeente zelf.

Feest van licht en warmte

In deze nog altijd voortdurende tijd van secularisatie biedt het feest van licht en warmte een unieke kans om mensen over Jezus Christus te vertellen. Dat God zelf afdaalde naar deze wereld, naar jou en mij, om zichzelf te laten zien in Jezus. Hij zei immers: wie Mij heeft gezien, heeft de Vader gezien. Jezus had (barmhartig) oog voor de zwakken in de samenleving en (waarschuwend) oog voor de leiders van die tijd.

Als Zijn volgelingen mogen we net zo in deze wereld staan. Laten we daarom bidden en werken in onze gemeenten om dat Licht van God te laten zien aan een wereld in duisternis. Zeker vandaag de dag, als we denken aan zoveel plaatsen ver weg (Oekraïne, Armenië, Soedan, Israël/Gaza) waar het hopeloos lijkt, maar ook dichtbij aan vluchtelingen, daklozen, zieken.

Volk dat in duisternis wandelt

Toch wordt dat niet eens primair bedoeld als Jesaja spreekt over een volk dat in duisternis wandelt. Dan heeft hij het over mensen die zonder God leven. Die het doel van de Schepper lijken te missen. 
Jesaja vervolgt dan met optimisme: …zij zullen een groot licht zien!

Dat mag ons motto zijn, ook deze kerst, om het Licht van Jezus te laten zien in onze omgeving. En dat kan overigens prima in combinatie met warmte en gezelligheid.

Gezegende kerstdagen gewenst in Zijn Licht,
namens ons team bij Unie-ABC,

Peter Stoter
Algemeen Secretaris

Kerstboodschap: Zij zullen een groot licht zien!