Skip to main content

Een korte terugblik op het fusiefeest


Geschreven door Christaan Bakker

21 november 2023
Geplaatst op 21 november 2023

Met veel dankbaarheid kijk ik terug op afgelopen zaterdag. We mochten als Unie van Baptisten en ABC-gemeenten vieren dat de fusie helemaal rond is. Het werd een volle dag met een veel mooie momenten.

De dag begon voor de afgevaardigden met een korte A(L)V waarbij er over een aantal zaken werd gestemd. Het was een verademing dat er niet meer 4 verschillende kleuren stembriefjes waren, maar gewoon 1 stemkaart. Ook een gezamenlijke begroting stemde tot dankbaarheid. Ze waren de eerste tekenen van een nieuwe tijd en dat we echt vooruit kunnen kijken.

In een ander deel van het gebouw konden gemeenteleiders iets horen over de ervaringen van ‘Samen Jong’ vanuit Sneek. Ik hoorde dat het een goede bijeenkomst was die weer aanmoediging gaf op dit belangrijke thema.

feestgebakNa een pauze met fusiegebak (!) begon een gedeelte met felicitaties vanuit de hele wereld (meeste vanaf video’s). Johannes 13 (‘aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn’) en Johannes 17 (‘Dan zullen zij volkomen één zijn en zal de wereld begrijpen dat u mij hebt gezonden, en dat u hen liefhad zoals u mij liefhad’) werden veelvuldig aangehaald. Ik neem ze mee als een gebed voor ons netwerk. Dat dat de uitwerking mag zijn in Nederland!

Vervolgens deelden drie sprekers hun visie over de kerk en de toekomst: Andries Knevel, Peter Stoter en Tabitha van Krimpen afgewisseld met ‘spoken word’ van Martin Edens. Ik vond het jammer dat er niet meer tijd was voor discussie; zeker het verschil tussen Andries en Tabitha had ons volgens mij nog veel meer kunnen leren over de verschillende generaties binnen de kerk. Misschien ook wel welke beweging bijvoorbeeld de ALV moet maken wil ze in de toekomst ook toegankelijk blijken voor de jongere generaties – 40-minners waren namelijk helaas maar zeer beperkt aanwezig…

Aansluitend was er een gezamenlijke maaltijd met hamburgers en friet vanuit een frietkar. Tijdens mijn rondgang door de gangen en kamers van het gebouw van Baptistengemeente De Verbinding zag ik mensen volop in gesprek. Het was mooi en waardevol dat daar ook uitgebreid ruimte voor was; een van de belangrijkste ingrediënten van zulke landelijke ontmoetingen.

Otto de BruijneHet feest ’s avonds bestond uit een mooi mozaïek van avondmaal, een presentatie van het schilderij dat Otto de Bruijne maakte naar aanleiding van de fusie en een (meezing)concert van LEV. Een goed einde van een dag die snel voorbij ging. Het kunstwerk van Otto hangt binnenkort in het Baptist House. Ik kan iedereen aanraden de uitleg nog eens terug te lezen; het was een bijzonder verhaal.

Ik ging ‘verzadigd’ naar huis en kan dankbaar terugkijken op een bijzondere dag als mijlpaal voor ons nieuwe netwerk. Ik weet dat er achter de schermen hard is gewerkt aan deze dag; iedereen daarvoor ontzettend bedankt!

 

Wat nu?

Deze vraag is natuurlijk belangrijk en werd ook benoemd. Ik nam het bijvoorbeeld mee uit het gesprek met drie leiders die bij de fusie betrokken waren (eerste gesprekken al meer dan 10 jaar geleden!). Nu we gefuseerd zijn, moet de focus (weer) volledig zijn op de missie. Hoe kunnen we Christus bekend maken? En hoe kunnen we dat als Unie-ABC krachtiger doen dan voorheen?

Tevens werd de nieuwe Unie-ABC-app geïntroduceerd. Een tool voor de versterking van de onderlinge relaties. Na installatie en aanmelding zag ik al mooie en bemoedigende berichten voorbij komen vanuit gemeenten uit het hele land.

Tenslotte lijkt het me ook goed te zoeken naar een nieuwe naam die rechtdoet aan datgene wat we samen willen zijn. Dat wordt wat mij betreft steeds urgenter…

Door Christiaan Bakker. Christiaan is voorganger van de Baptistengemeente Crosspiont in Oss en regio-coördinator bij Unie-ABC voor de regio Zuid. 

Een korte terugblik op het fusiefeest