Skip to main content

Wat is belangrijk?


Geschreven door Harm Jut

14 november 2023
Geplaatst op 14 november 2023

Voor onze Youth Alpha-cursus hadden we een buurthuis gehuurd. Het was een ideale lichte ruimte met grote ramen. De Youth Alpha deden we als herstart van het jeugdwerk in de gemeente. Er waren vijftien deelnemers en er was een nieuwe leiding. Voor iedereen was het spannend of het zou gaan lopen. Die avond hadden we het over de vraag: Hoe kun je zeker zijn van je geloof? De maaltijd was geregeld. De powerpoint stond klaar en de filmpjes konden gedraaid worden.

people 2567915 640We waren net met het inhoudelijk deel gestart, toen er opeens iemand binnenstapte. Een jongeman die zei: "Ik liep langs en zag die vraag over geloof op het scherm staan en ik wil er graag wat over zeggen. Mag dat?' Geen idee wie het was, maar vooruit maar. De jongeman vertelde dat hij zoon van een zendeling in China was, en hoe hij daar ervaren had hoeveel geloof voor mensen betekende. De kerk van zijn vader had met vervolging te maken, maar dwars daardoor heen hadden ze de kracht en de bescherming van de Heer ervaren. Het was het geloof dat alles anders maakte. 'Op Jezus kun je bouwen. Dat wilde ik vertellen', zei hij, en hij vertrok.

Onverwacht rijk gezegend

Het hele gebeuren rondom die avond op de Alpha was een belangrijke les voor ons als leiding. Je kunt van alles organiseren. Je kunt een kookgroep hebben en een gebedsgroep. Fantastische filmpjes en gespreksleiders. Maar waar gaat het om? Wat is uiteindelijk belangrijk? Die avond was het antwoord heel simpel. Het zat in dat onverwachte verhaal van die jongeman: God laat zien dat Hij goed is. Dat je als mens op hem kunt vertrouwen. Het getuigenis van die avond raakte iedereen. Dan gaat een avond misschien heel anders dan je denkt, maar onverwacht word je rijk gezegend.

Wat is belangrijk - in onze organisatie?

team 4529717 1280Als Unie-ABC hebben we heel wat achter de rug. Jarenlang van vergaderen en zoeken naar wegen. Overleggen. Uitzoeken. Reglementen opstellen. Nu gaan we een nieuwe fase in. Unie en ABC zijn samengesmolten, organisatorisch, financieel, alles komt samen. Tegelijk zullen sommige gesprekken ook blijven. Als gemeenten hebben we verschillende achtergronden. We bevinden ons in andere delen van het land. Gemeenten hebben soms een lange traditie, anderen zijn net gestart. Soms deel je heel veel met elkaar. Soms is het eerlijk gezegd ook wat zoeken.

Maar wat is belangrijk? Waar draait het om in een nieuwe organisatie? Het zit hem niet in de structuren of in de organisatie. Wat belangrijk is, is dat de Heer mensen aan kan spreken. Dat mensen om ons heen geraakt worden door de grote liefde van Jezus Christus. De eenvoud van het geloof, dat alles in het juiste perspectief plaatst.

We zijn erg blij dat na veel jaren het hele proces van de fusie is afgerond. Er is een hele hoop werk verzet en heel veel mensen zijn er druk mee geweest. Grote dank daarvoor! Bovenal zien we nu uit dat onverwacht iemand komt binnenstappen: mag ik je mijn verhaal vertellen?

Harm Jut is bestuurslid en regiocoördinator van Unie-ABC en voorganger in de Baptistengemeente Ede Siloam.

Wat is belangrijk?