Het gebeurt op je eigen plek
Geschreven door Oeds Blok
Het gebeurt op je eigen plek
3 pionierende lessen van Moos Vianen
Met een goede vriend kom ik binnen in de gezellige drukte van restaurant NOOR, een mooi oud pand in het hartje van Vianen. Meteen krijgen we een glaasje traditionele kardemomthee met dadels aangereikt. Het is een gezellige drukte met Arabische muziek op de achtergrond. Wat opvalt is dat de ruimte niet is gevuld met losse tafeltjes, maar dat de gasten zitten aan twee lange tafels. Welkom bij MOOS meets NOOR!
In deze blog deel ik drie pionierende lessen van Moos Vianen. Moos is opgericht door Henrick Reijersen van Buuren (27) en een van de nieuwere pioniersplekken binnen Unie-ABC. Maar eerst neem ik je nog even mee het restaurant in…
Iraans ijs
In het midden van de lange tafel zijn nog twee stoelen vrij, precies tegenover elkaar. Zo komen we te zitten, met aan de ene kant de moeder en zus van Henrick en aan de andere kant andere inwoners van Vianen. Meteen is er een praatje en er zijn er wat geïnteresseerde vragen. Verrassend om in zo’n geanimeerde sfeer opeens tussen de mensen te zitten. We voelen: dit wordt een leuke vrijdagavond!
Een van de vrouwen die heeft gekookt krijgt het woord om het voorgerecht toe te lichten. Ze heeft voor ons een Iraanse linzensoep gemaakt. Het is een gerecht dat zij van haar oma heeft geleerd en ze heeft er haar eigen touch aan gegeven. Wat mooi dat zij deze traditie door kan geven op een totaal nieuwe plek. Ze krijgt een eervol applaus.
De linzensoep heeft een heel eigen smaak. Daarvoor kom je naar een restaurant. Ondertussen zijn er open gesprekken aan tafel. Iemand heeft zijn vader verloren. En we maken kennis met de moeder en zus van Henrick, die hem steunen in zijn avonturen. Die avond blijven we onder de indruk van het hoge niveau van de keuken, met Syrische rijst, Koerdische aubergine in tomatensaus, een heerlijke Fatoush salade met gefrituurd brood, gemarineerde kip, en tot slot zelfgemaakt Iraans ijs! Ik denk bij mezelf: wat geweldig dat Henrick mensen zover heeft gekregen om in Nederland zelf Iraans ijs te maken.
De missie van Moos
Ik trek al een tijd op met Henrick. Ooit gaf ik hem les in gemeentestichting aan de Christelijke Hogeschool Ede. Daarna hielden we contact en Henrick deed het vak Pionierend Leiderschap aan het Seminarium van Unie-ABC. Ik heb respect en bewondering voor Henrick. Hij heeft als jonge kerel de moed gehad om niet aan te sluiten bij iets wat er al is, maar zelf een heel nieuw idee uit te werken.
Moos is een Midden Oosters restaurant waar nieuwkomers uit het Midden Oosten hun heerlijke authentieke gerechten bereiden en serveren. Moos maakt ontmoeting mogelijk tussen mensen met verschillende achtergronden. Verder biedt Moos aan vrouwen de kans om te integreren in de Nederlandse cultuur, de Nederlandse taal te leren en werkervaring op te doen. De deelnemers krijgen geen salaris, maar de maximaal mogelijke vrijwilligersvergoeding van €5 euro per uur. Ik zet drie pionierende lessen van Moos op een rij, voor bestaande gemeenten en pioniersplekken.
Les 1: het gebeurt op je eigen plek
Henrick begon tijdens zijn studie als vrijwilliger bij de bibliotheek om mensen te helpen met Nederlands leren. Zo kwam hij bij veel mensen thuis en proefde hij de Midden Oosterse keuken. Het Midden Oosten heeft vele heerlijke gerechten en hapjes die de meeste Nederlanders nog niet kennen. In plaats van weg te gaan uit Vianen merkte Henrick dat zijn hart ligt bij de mensen die hij heeft leren kennen op zijn eigen plek. Zo kwam het dat Henrick ging dromen en om zich heen ging kijken om te ontdekken wat hij zou willen en om de (on)mogelijkheden in kaart te brengen. Na de vorming van een team van deelnemers en Nederlandse ondersteuners volgde in juni 2022 de start met twee ‘voorproefavonden’.
→ Zoek het niet te ver als je je afvraagt: wat kan ik betekenen? Sluit aan bij je verlangen en denk niet te snel dat iets niet kan. Alles begint klein, met dat mosterdzaadje, op je eigen plek.
Les 2: werk samen met iedereen die van goede wil is
In het zoekproces richting Moos stelde Henrick paar belangrijke voorwaarden: Ik moet mensen vinden die dit samen met mij willen gaan doen, de beoogde deelnemers moeten enthousiast zijn over dit initiatief en tot slot moet gemeente Vijfheerenlanden hier ook wel op zitten te wachten.
We zien hier bij Henrick de wil en de overtuiging om samen te werken met iedereen die van goede wil is. Ook Baptistengemeente De Rank Vianen raakte betrokken. In hun gebouw De Hoeksteen koken maandelijks enkele van de 20 deelnemende vrouwen tijdens een Moos-avond. Ook raakten vrijwilligers uit de gemeente betrokken. Er is een stichting opgericht en de overheid is enthousiast en geeft subsidie. Een nieuwe stap is de samenwerking met Jessie, eigenaar van restaurant NOOR. Henrick werkte bij Jessie in het restaurant en ze merkten een klik om samen een pilot te doen van 3 avonden MOOS meets NOOR. Bovenal is Moos een prachtige samenwerking tussen mensen uit verschillende culturen.
→ Kies in een initiatief voor radicale samenwerking gericht op een ‘gemeenschappelijk leven’. Sluit aan bij relaties die ontstaan. In het samen optrekken ‘reist het evangelie via relaties’, via de betrokkenheid van Henrick en andere vrijwilligers uit de kerk.
Les 3: een bloeiplek creëren
Wat we zien gebeuren bij Moos is dat er een bloeiplek wordt gecreëerd voor mensen met verschillende achtergronden. Dit gebeurt tijdens de Moos-avonden en tijdens MOOS meets NOOR, maar ook in de diverse ontmoetingen van samen koken en samen plannen maken. De nieuwkomers uit het Midden Oosten worden de experts in Moos met hun culinaire kennis en achtergrond. Moos is zo een plek waarin mensen voelen dat zij van waarde zijn en tegelijk een plek om iets te leren. Jessie coacht de vrouwen bij het koken en in het klantcontact. Ook Henrick zelf komt tot bloei in zijn initiatief en leert samen met de anderen. Op de bloeiplek ‘gebeurt’ Gods koninkrijk door de ontmoetingen heen. De Heilige Geest werkt daar op onverwachte manieren. In de literatuur wordt zo’n bloeiplek wel een ‘Jezus-plek’ genoemd of een ‘verlossende plek’. Dit vraagt wel liefde en trouw, toewijding dus.
→ Kijk hoe je samen een bloeiplek kunt maken, een gastvrije ruimte waar ieder van betekenis is en zichzelf kan zijn. Een ‘Jezus-plek’.
Blijven leren
Binnen Moos Vianen wordt er al doende veel geleerd. Doe niet teveel. Houd het leuk. Geef mensen verantwoordelijkheid en vertrouwen, zodat er een breed eigenaarschap groeit. Durf zakelijk te zijn in sociaal ondernemerschap.
Zo inspireren Henrick en de zijnen ons om gevormd te worden, deelnemend in Gods missie, vaak in onverwacht gezelschap. Met een opgewekt gevoel stapten mijn vriend en ik vrijdagavond weer naar buiten. Was dat het heerlijke eten? De diversiteit? De sfeer? Het geheim van een ‘Jezus-plek’ is niet helemaal in woorden te vatten.
Voor meer informatie, kijk op www.moosvianen.nl
Oeds Blok is veelzijdig werkzaam binnen Unie-ABC; zo is hij docent bij het Seminarium en coördinator pionieren.