Skip to main content

Herkenning over grenzen heen


Geschreven door Gerdien Karssen

13 oktober 2023
Geplaatst op 13 oktober 2023

Jonge christenen uit Myanmar, Zuid-Afrika, Hongkong... vandaag hadden we in het Baptist House in Amsterdam zestien theologiestudenten van over de hele wereld op bezoek. Samen met onze eigen studenten, docenten en Unie-ABC-medewerkers hadden we bijzondere momenten van ontmoeting en viering. 

Breuken en Bruggen

Al een heel aantal jaren steunen we als kerkgenootschap het project 'Breuken en Bruggen' ('Bridging Gaps') van de Vrije Universiteit. Daarbij komen jaarlijks zo'n vijftien à twintig studenten uit ontwikkelingslanden naar Amsterdam om hier drie maanden te studeren, aan hun eigen onderzoek te werken en over grenzen heen kennis te maken met medegelovigen. Wij sponsoren daarvan steeds één student uit een baptisten-, CAMA- of evangelische gemeente, betalen daar (via giften van onze gemeenten) de bijdrage voor, laten hem of haar enkele gemeenten bezoeken en begeleiden de student bij het eigen onderzoek. En we ontvangen ook jaarlijks de hele groep op ons Seminarium voor een kennismaking en een lunch. Dat levert altijd een bijzondere ontmoeting op. 

Dezelfde Heer

Wat ik zelf elke keer ontroerend vind, is de viering die we samen hebben. We zingen een paar liederen, lezen uit de Bijbel en bidden voor elkaar en voor de wereld. De liturgie is daarbij in het Engels, maar het open gebed mag ieder in zijn of haar eigen taal doen. Het blijft bijzonder hoe je elkaar dan herkent in het geloof. Terwijl we uit heel verschillende werelddelen, culturen en denominaties komen, spreken we inhoudelijk dezelfde taal, zingen we dezelfde liederen ('Crown Him with many crowns') en bovenal: roepen we dezelfde Heer aan voor de wereld die zo in nood is. Vandaag gingen veel van de gebeden uiteraard over de verschrikkelijke situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. En ook samen hebben we uitgeroepen naar Jezus Christus, de Prince of Peace, de Vredevorst. Geef vrede, Heer!

Op zo'n moment ervaar je: we hebben een grote internationale familie van vele miljoenen volgelingen van Jezus, met dezelfde Vader, dezelfde Rots in een woelige wereld, dezelfde hoop. Op momenten dat je elkaar daarin herkent kun je je ineens zo rijk voelen.

Familie in Israël 

Ook op andere manieren wordt soms heel tastbaar dat we deel uitmaken van een internationale familie van medegelovigen, zoals via onze Europese en wereldwijde baptisten- en CAMA-netwerken. Via de European Baptist Federation en de Baptist World Alliance kregen we deze week de oproep binnen om samen in gebed en hulp rondom onze broeders en zusters in Israël én de Gazastrook te staan. Ik las in het bericht dat daar (ten minste) dertig baptistengemeenten zitten (dat wil zeggen: dertig die bij een van 'onze' kerkgenootschappen zijn aangesloten). Daar sta je ook niet altijd als eerste bij stil, als je de deprimerende beelden op internet en het journaal voorbij ziet komen... 

Onze Vader ...

In het Baptist House is elke werkdag een moment van gebed, soms met twee of drie aanwezigen, soms met dertig mensen of meer, zoals vandaag. Heel vaak bidden we dan ook samen hardop het Onze Vader. Vandaag ook, ieder in zijn eigen taal. Zo vult de zaal zich met het gebed in het Nederlands, het Engels, het Spaans, en in Afrikaanse en Aziatische talen die ik niet eens thuis kan brengen. Te weten dat we alles zo samen in handen leggen van de Schepper van hemel en aarde ... daar krijg ik echt even kippenvel van.

  • Bekijk hier de liturgie van de samenkomst.

Gerdien Karssen werkt als communicatiemedewerker bij Unie-ABC.

Herkenning over grenzen heen