Skip to main content

"Ik heb over jullie gedroomd"


Geschreven door Hans Borghuis

20 april 2023
Geplaatst op 20 april 2023

Na de dienst kwam ze naar ons toe. Ze was lange tijd niet in een kerk geweest en op dat moment ging ze door een ingewikkelde periode in haar leven. Hoewel ze goed Engels sprak, wilde ze dit persoonlijke verhaal toch liever in het Italiaans doen. ‘Ik heb over jullie gedroomd, daarom ben ik hier!’.

Door haar droom voelde ze een enorme urgentie om op deze zondagochtend naar de kerk te komen, niet wetende dat ze hier vervolgens de mensen uit haar droom zou treffen. ‘Ik had geen idee dat jullie hier zouden zijn vandaag’.  

De preek - waar ik vooraf nogal over twijfelde - was voor haar ‘spot on’: ‘Sei dalla parte giusta?’. Sta je aan de juiste kant? Het bepaalde haar deze ochtend exact bij wat er speelde in haar leven en bij de stappen die ze moest nemen. Voor haar was het een enorme bemoediging dat God haar niet was vergeten.

Mooi om op deze manier van dichtbij mee te maken hoe God mensen aanraakt en hiervoor andere mensen wil gebruiken. Deze Italiaanse had de kans om die zondag naar de kerk te gaan en over Jezus te horen. Ze voelde de urgentie en gaf hier gehoor aan. Ze ging op weg, zonder precies te weten wat komen zou.

Hoewel ze er een half uur voor moest rijden, was er gelukkig in haar omgeving - met veel bijgeloof en maar weinig christenen - een kerk waar ze naartoe kon gaan. Hier waren christenen die met haar meeleefden en met haar wilden bidden. Ze droomde, ze ging, ze werd bemoedigd en aangeraakt en vervolgens deelde zij haar verhaal met anderen.

Zo hebben we allemaal ons eigen verhaal, onze eigen rol in Gods missie. Ik hoop dat we ook onze momenten hebben waarop we zelf worden bemoedigd en aangeraakt. En ik hoop dat we dit dan weer kunnen delen, om op onze beurt anderen te bemoedigen.

In Nederland wonen de meeste mensen op stukken minder dan een half uur rijden van een kerk. Voelen wij urgentie bij het feit dat er wereldwijd nog steeds onvoorstelbaar veel mensen zijn die niet de kans hebben om überhaupt naar een kerk te kunnen gaan? Die niet de kans hebben om over Jezus te kunnen horen? Die nergens naartoe kunnen wanneer zij zo’n droom zouden hebben?

God gebruikt hele gewone mensen zoals jij en ik. Het is fantastisch om te zien dat er mensen zijn die prioriteit geven aan het zichtbaar maken van Jezus op die plekken waar Hij niet of nauwelijks gezien wordt. Gewone mensen ook, die zijn aangeraakt en - vaak zonder precies te weten wat komen gaat - op weg gaan om hun verhaal te delen met anderen.

Wat wij dan kunnen doen? Innig met hen meeleven, hen bemoedigen, voor hen bidden. En niet nalaten om ons eigen persoonlijke verhaal met God te delen met de mensen om ons heen.

Hans Borghuis is interkerkelijk spreker en werkt als relatiemanager en coördinator Envision voor CAMA Zending.

"Ik heb over jullie gedroomd"