Skip to main content

Gezocht: zendelingen voor Zuid-Nederland


Geschreven door Christaan Bakker

20 maart 2023
Geplaatst op 20 maart 2023

Welke ideeën heb jij als je aan het woord zendelingen denkt? Ikzelf denk al snel aan tropische oorden waar onmogelijke talen worden gesproken en waar je als zendeling zonder Gods voorzienigheid in connecties, resources en geduld niets kunt bereiken. Als dat je plaatje is, is zendeling zijn voor veel mensen niet weggelegd.

Als ik naar een definitie zou vragen, zouden veel mensen denk ik ergens iets benoemen in de trant van ‘gaan naar volken die nog niet het goede nieuws van Jezus hebben gehoord’. Als we dit als uitgangspunt nemen, dan worden de tropische orden opeens ook Europese landen waar talen worden gesproken die de meeste mensen op de middelbare school hebben gekregen. Dan komt het zendingsveld opeens veel dichterbij…

Sta me toe nog iets verder te gaan. Vorige week had ik een gesprek met een pionier-coördinator van de PKN. Zij benaderen Nederland – terecht volgens mij – steeds meer als zendingsgebied: een gebied met veel mensen die nog nooit het goede nieuws van Jezus hebben gehoord en ook geen mensen in hun omgeving kennen die ze daarover kunnen vertellen (lees: zendelingen). Ze zien momenteel vijf witte vlekken op de kaart van Nederland, dit zijn gebieden met weinig tot geen getuigenis: West-Friesland, Noordoost-Groningen, Zeeuws-Vlaanderen, het Peelgebied en Zuid-Limburg. Aangezien ik regio-coördinator ben van Zuid-Nederland, beperk ik me voor het gemak even tot de laatste drie 😊

Het is eigenlijk vrij simpel: wij, zuiderlingen, hebben zendelingen nodig. We hebben mensen nodig die hier willen wonen, werken en leven. Die willen meewerken in bestaande lokale kerken (13 Unie-ABC in dit gebied) of nieuwe geloofsgemeenschappen willen starten of ondersteunen. Mensen die een hart hebben voor onbereikte volken (Zeeuwen, Brabanders, Limburgers) en ook weten dat wie tot ‘onder de rivieren’ afdaalt in een ander gebied komt – een andere cultuur. Waar – hoewel men ook Nederlands spreekt – eigenlijk een andere taal wordt gesproken. Zendelingen zonder dat er een vliegtuig bij komt kijken; die gewoon de auto en zo nodig de verhuiswagen pakken. Zendelingen dichtbij.

Wie herkent hierin de roepstem van onze Heer Jezus? Ik vermeen het dan graag van je 😊

Christiaan Bakker – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gezocht: zendelingen voor Zuid-Nederland