Skip to main content

Een kerk die leeft


Geschreven door Hans Borghuis

10 februari 2023
Geplaatst op 10 februari 2023

Ook afgelopen zondag waren er weer nieuwe mensen in de kerk. Uitgenodigd en meegenomen door enthousiaste kerkleden. Afgekomen op de goede verhalen die ze van anderen horen. Soms ook gewoon uit nieuwsgierigheid. Sommigen van de nieuwkomers afgelopen zondag hadden niet eerder een kerk van binnen gezien. Anderen hadden een rooms-katholieke achtergrond, maar kwamen al lange tijd niet meer in de kerk. Er waren bezoekers die meer dan een uur in de auto hadden gezeten om de kerkdienst bij te kunnen wonen.

De waarheid
Veel mensen vroegen na afloop om gebed, soms voor hun eigen situatie of gezondheid. Vaker nog om gebed voor hun partner, kinderen, familie of vrienden die Jezus nog niet kennen. Een vrouw die ons toevertrouwde niet in één God te geloven - maar in iets als een ‘overkoepelende universele geest’ - vertelde na afloop dat ze tijdens de dienst had ervaren dat hier de waarheid werd gesproken.

Jaloersmakend
New Life artikel feb 2023Een kerk die groeit, bloeit en leeft. Een jaloersmakende gemeenschap. Een groep christenen met aantrekkingskracht. Met passie en verlangen. Met regelmaat zijn we in Italië om deze gemeente te ondersteunen, om mee te helpen de gemeente op te bouwen. Maar oh, wat leren we ook steeds weer ontzettend veel hier. Van hun motivatie en discipline, van hun lef en enthousiasme, van hun prioriteiten. Het kan als veel klinken, wanneer je elke week een avond met een ‘Life Group’ samenkomt. Wanneer je op woensdag de wekelijkse gebedsavond - gebed is een ontzettend belangrijk onderdeel van het gemeenteleven - bezoekt en op de zondagochtenden de kerkdiensten. Maar het creëert wel gemeenschap, biedt ruimte voor groei en geeft houvast.

Samen jong
De gemeente is een relatief jonge gemeente. De jeugd heeft eigen doordeweekse samenkomsten, maar is op de zondagen ook volop betrokken. De wat oudere jongeren - net zo betrokken en met eigen verantwoordelijkheden - hadden eerder hun eigen bijeenkomsten, maar er is nu voor gekozen dat zij zich mixen tussen de volwassen groepen. Dit heeft deze groepen een flinke impuls gegeven. De kernwaarden van Samen Jong - prioriteit aan de jonge generaties, een warme gemeenschap, beste buren, een hart voor jongeren - kenmerken de gemeente. Vanzelfsprekend is er ruimte voor verbetering en groei, dit heeft de aandacht of staat inmiddels op de agenda.

Multicultureel
Overigens komt het multiculturele karakter - er zijn zeker 15 nationaliteiten vertegenwoordigd - de kerk ook zeker ten goede. Verschillende mensen met heel verschillende achtergronden. Met elk hun eigen manier van beleven en uiting geven aan hun geloof. Maar met respect, ruimte gevend, zodat deze verschillen heel goed naast elkaar kunnen bestaan.

Worship in het restaurant
Verbania 2 februari 2023 webEen van de kerkleden werkt in een lokaal restaurantje in een van de dorpjes in de regio. Toen we haar op een ochtend opzochten voor een koffie met een brioche, klonk er worshipmuziek uit de luidsprekers. De eigenaar van de bar liet haar vrij om te bepalen welke muziek er gedraaid werd, hier maakt ze dankbaar gebruik van. Zo deelt zij op haar plek het evangelie en met veel (vaste) bezoekers praat ze vrijmoedig over haar geloof in Jezus. Andere gemeenteleden doen dit ook, op hun eigen plek.

Gewone mensen
Natuurlijk, ook dit is een kerk die bestaat uit gewone mensen. In alle gebrokenheid gaan er soms ook wel eens dingen gewoon niet goed. Gelukkig maar overigens. Hoe mooi is het dat je van elkaar kunt leren en elkaar vooruit kunt helpen. Uitdagingen zijn er meer dan genoeg. Maar er is groei, er is beweging, er is leven, er worden nieuwe mensen bereikt. Jezus wordt steeds meer zichtbaar, hier op deze plek in Italië. En daar gaat het om!

Hans Borghuis is relatiemanager & spreker bij CAMA Zending 

Een kerk die leeft