De coronatijd zorgt voor een breuk in onze routines, in ons dagelijks leven en ook in het gemeente zijn. Met veel mensen bij elkaar komen kan niet. We zijn meer thuis. Hoe kunnen we zoeken naar nieuwe routines? Deze blog gaat over een mogelijk nieuwe routine: let op die ene persoon!
Bakens
Al sinds 2011 trek ik op met Engelse pioniers in het Incarnate Network. We hebben elkaars pioniersplekken bezocht en inmiddels zijn er vriendschappen gegroeid. De jaarlijkse House Party was dit jaar online. We noemen het House Party omdat de ontmoetingen niet uitgaan van één spreker, maar van leren van elkaar met veel interactie. Incarnate biedt een veilige ruimte voor gesprek en vragen over pionierende missie. Deze gesprekken met medepioniers vormen voor mij een soort bakens in de pioniersreis, in het volgen van Jezus op plekken waar de kerk niet of vrijwel niet aanwezig is. Ik heb dit nodig en ben er blij mee!
Let op die ene persoon!
De online House Party ging dit jaar over pionieren en Jezus volgen in coronatijd, met verdieping in vier thema’s: nabuurschap, klimaatverandering, digitale kerk en niet-bezorgd aanwezig zijn.
Bij het thema nabuurschap zei iemand heel eerlijk: ‘Er waren geen activiteiten in onze christelijke gemeenschap. Ik voelde me slecht.’
Er kwam ook een verhaal naar voren uit een pioniersplek in een nieuwbouwwijk in Swindon dat ik wil delen. ‘We hebben elkaar voorgehouden: let op die ene persoon. Wie is voor jou die ene? Denk aan wat Jezus zei over dat ene schaap dat kwijt was (Lucas 15). In plaats van contacten verbreden, zoeken we verdieping van enkele contacten. Het is een omvorming van onze bediening, waarin ik ook mijn eigen kwetsbaarheid deel. Ik ben er vaak voor anderen. Nu vroeg iemand met wie ik contact kreeg aan mij hoe het ging en nodigde mij uit!’
Een nieuwe routine?
Let op die ene persoon! Kan dat een nieuwe routine worden in deze tijd? In plaats van verbreden en meer willen of moeten: kiezen voor eenvoud, voor minder, voor verdieping. In plaats van diverse activiteiten in de gemeente: tijd en ruimte voor ontmoeting met die ene persoon die in het dagelijks leven op je pad komt. Hoe zou dat zijn, voor onszelf, voor de gemeente en de omgeving?
In het verhaal uit Swindon valt op dat de omvorming van de bediening naar aandacht voor een-op-een-ontmoeting een verrassend geschenk bleek te zijn. Er komt ruimte om ook de eigen kwetsbaarheid te delen en om te ontvangen. Deze ervaring van ontvangen in een-op-een-contact herken ik zelf ook.
Een nieuwe routine wekt altijd ook ongemak op! Doe ik wel genoeg als ik kies voor die ene? Gaat het wel goed met de gemeente als de activiteiten niet meer doorlopen? Onze bezorgdheid en angst komen aan het licht. Ik ervaar dat als een vormingsproces om opnieuw te vertrouwen op de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest. Kunnen we leren onderscheiden: hoe is God zelf aanwezig en met ons bezig in dit proces?
Vraag je eens af en bespreek eens met anderen:
- Wie is in deze tijd voor jou die ene die in het dagelijks leven op je pad komt?
- Hoe kunnen we elkaar aanmoedigen om tijd te nemen voor ontmoeting met die ene persoon?
Ik ben benieuwd naar je ervaringen!
Wil je het verslag ontvangen van de workshops tijdens de online House Party (in het Nederlands)? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..