Skip to main content

Met alle generaties!


Geschreven door Ronald van den Oever

25 oktober 2022
Geplaatst op 25 oktober 2022

Afgelopen weken heb ik enorm kunnen genieten van onze regioavond en van twee bijzondere ontmoetingen met Klink Veenendaal en De Ontmoeting Wageningen. Deze twee gemeenten hebben me verteld over hun avontuur met God en elkaar, waarin ze als gemeente met nieuwe vormen een weg zoeken om mensen binnen en buiten de gemeente te betrekken en aan te spreken met het goede nieuws van Jezus Christus.

Tot de volheid van God

Op onze regioavond hebben we gedacht aan Paulus’ woorden in de Efezebrief waarin hij onder de indruk is van de veelkleurigheid van Gods gemeente waarin christenen uit de Joden en andere volken met elkaar het ene lichaam van Christus hadden gevormd. Door Christus Jezus met elkaar verbonden en dichtbij gekomen, door zijn bloed (2:13). Christus heeft in zijn lichaam ons verzoend met God. Het is een onuitsprekelijk wonder van Gods liefde dat hij ons niet alleen met Zichzelf, maar ons ook met elkaar verbindt. En zo vullen we elkaar aan tot de volheid van God zelf, die Christus in ons werkt.

Iets daarvan hebben we op de regioavonden kunnen zien aan diversiteit van de gemeenten in ons Unie-ABC-netwerk. Het enthousiasme en de toewijding vond ik zeer inspirerend.

Nog een keer Samen Jong

Deze verbinding is eigenlijk ook de diepere gedachte achter het project ‘Samen Jong’ dat we dit seizoen in ons Unie-ABC-netwerk zijn gestart. Het gaat hierbij niet alleen om de jongere generaties, maar het gaat om wat de ondertitel zegt: kerk te zijn met alle generaties. Iets wat we destijds ook voor ogen hadden met ons project ‘Groentjes’ waarbij generaties elkaar aanvullen en vol mogen worden van God. Samen Jong is een nieuwe bijdrage in samenwerking met andere denominaties en organisaties binnen Missie Nederland.

"Waardering voor de inbreng van oud en jong"

Samen Jong aan het werk

GeneratiesDoor mijn contacten met diverse gemeenten in het Samen Jong-proces hoor ik daarover mooie getuigenissen. Zo was er een gemeente waarin een oudere broeder in de zondagdienst iets deelde van zijn ervaring met God. De jongere generaties hadden dit enorm gewaardeerd. Maar ik hoorde ook van een gemeente waarin jongeren diverse filmpjes en foto’s hadden gemaakt rondom een Bijbels thema waar de rest van de gemeente van had kunnen genieten. Zoveel diversiteit en creativiteit zijn voor mij de illustraties bij de woorden van Paulus. We vullen elkaar verrassend aan tot de volheid van God.

Ook als de hoop er (even) niet is

Natuurlijk is er ook verdriet bij sommige gemeenten die in aantal afnemen en waar jongeren wegblijven. Soms kan het ons niet alleen verdrietig maken maar zelfs bitter. Zeker als het je eigen kinderen zijn die niet meer worden aangesproken door wat we als gemeente laten zien. Zeker als het gaat om ouderen die eenzaamheid en verdriet ervaren, zoals ik deze week weer hoorde. Dat is een pijnlijke realiteit waar we betrokken op willen zijn.

"Het gaat er niet om als gemeente hip te worden, maar om een vernieuwing vanuit verbinding"

Samen Jong is er voor iedereen

Samen Jong wil ook in deze situaties bemoedigen en inspireren. Het gaat namelijk niet om een model of een formule om als gemeente hip te worden met nieuwe liederen en worshipmuziek volgens de laatste trends uit de VS of Australië. Het is niet een vernieuwing vanuit de vorm, maar een vernieuwing vanuit verbinding.

Samen Jong gaat om het diepere verlangen van verbinding van de diversiteit in de gemeente en om contact en uitwisseling met elkaar in de naam van onze Heer. Net zoals Jezus bidt in Joh. 17:21 voor de actieve eenheid van Gods kinderen. Het is in deze geloofsgemeenschap (‘koinonia’) waarin de liefde van Christus zichtbaar kan worden.

Vanuit deze motivatie stelt Samen Jong voor om ons samen te verbinden aan zes kernwaarden die in elke context kunnen worden toegepast. Kernwaarden die we door onderzoek en gesprek hebben ontdekt en kernwaarden die we vrij duidelijk in de Bijbel kunnen herkennen. Ik noem ze hier nog een keer:

  1. Prioriteit geven aan jonge generaties (en gezinnen)
  2. Jezus' boodschap serieus nemen
  3. Hart voor jongeren hebben
  4. Verantwoordelijkheid geven
  5. Een warme gemeenschap vormen
  6. Beste Buren zijn

Elk van deze kernwaarde kan tot zegen worden, niet alleen tot zegen voor jongere generaties maar tot zegen voor alle generaties. Zegen zit niet alleen in het ontvangen, maar juist in het geven en soms ook in het elkaar laten geven. In deze dynamiek van geven en ontvangen in onze gemeenschap wil Christus alle generaties vullen tot de volheid van God.

"De kernwaarden kunnen in elke context worden toegepast, maar zijn geen snelle oplossing"

Hoe kunnen we ons Samen Jong voorstellen?

Jong oud lopen2Als we dan verder inzoomen op deze waarden kunnen we zien, dat via de prioriteit aan jonge generaties en gezinnen álle generaties worden gezegend als de boodschap van Jezus handen en voeten krijgt in ons dagelijks leven. Door betrokkenheid van oudere op jongere generaties worden jongere generaties ook betrokken op de oudere, waardoor we als oudere generaties de verantwoordelijkheid kunnen doorgegeven. Deze betrokkenheid op elkaar maakt dat we met elkaar zullen meeleven in een warme gemeenschap waarin Christus gezien mag worden en waarmee we ook een goede buur mogen zijn voor de mensen om ons heen. Als we weer iets uitzoomen lijkt dit misschien wel erg veel op wat Jezus bedoelt met het koninkrijk dat er is en dat nog gaat komen.

Dat is het verlangen dat we met Samen Jong willen delen met jullie. Het verlangen dat begint bij de liefde van Christus en dat we herkennen in de woorden van Paulus en in het hart van God zelf.

Hoe kunnen we Samen Jong met elkaar toepassen?

Het uitgangspunt van Samen Jong is dat de kernwaarden altijd en in elke context kunnen worden toegepast. Maar het is geen snelle oplossing van activiteiten en vormen. Het vraagt om een voortdurend bespreken en een voortdurend aanspreken op deze waarden. Waar zien we deze kernwaarde al gebeuren in onze gemeente en welke volgende stap kunnen we nog maken? En de vraag waar misschien alles wel mee begint: wat kan ik zelf hieraan bijdragen vanuit de liefde van Christus?

Wij als regiocoördinatoren zijn dankbaar voor alle goede reacties op onze regioavonden. We merken dat het veel mensen aanspreekt en in beweging brengt. De komende weken zijn er weer diverse afspraken met gemeenten in het hele land om hierover verder in gesprek te gaan. Het is ons gebed dat we als gemeenten hierdoor ook Gods zegen mogen ervaren.

Vragen om mee te nemen

Afsluitend wil ik dan ook de volgende vragen stellen: Welke kernwaarde springt er voor jou uit, waar zie je dit in jouw gemeente al gebeuren? En hoe kun je zelf hier de komende weken een bijdrage aan leveren in jouw omgeving?

Ik hoop dat je deze vragen meeneemt naar de gemeente, tijdens de koffie/thee of naar je kring en ook daar deze vragen aan je broeders en zuster voorlegt. Mijn gebed is dat verdriet, pijn of misschien wel cynisme in ons leven plaats mag maken voor geloof, hoop en liefde. Zo kunnen we verbonden met elkaar uitzien naar meer zicht op de liefde van Christus. Aan Hem komt dan ook alle eer toe in onze gemeenten!

Meer informatie vind je hier en met vragen en opmerkingen ben je welkom om Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ronald van den Oever is regiocoördinator Midden- en Oost-Nederland en adviseur jeugdwerk bij Unie-ABC.

Met alle generaties!