Skip to main content

Veelkleurig of verdeeld?


Geschreven door Harry Nieuwenhuizen

21 oktober 2022
Geplaatst op 21 oktober 2022

Je zou denken dat ik als bankier wel iets met cijfers heb, maar dat is eigenlijk niet het geval. Wel heb ik iets met verhalen áchter cijfers, want cijfers vertellen verhalen. Op een totaal van plusminus 8 miljard mensen op aarde zijn er zo’n 2,5 miljard christen, waarvan 1,3 miljard katholieken, 1,0 miljard protestanten, waarvan zo’n 100 miljoen baptisten, waarvan rond de 20.000 in Nederland. Het gaat mij niet op de juistheid van deze cijfers, ze zullen ongeveer wel kloppen. De cijfers over het aantal kerkgenootschappen lopen enorm uiteen. Feit is dat het om tienduizenden gaat.

Het verhaal dat ik áchter deze cijfers lees is dat er veel mensen zijn die Jezus niet kennen en dat het christendom zich kenmerkt door een enorme verscheidenheid. Door het ene brillenglas kun je dat zien als een breed kleurenpalet: de kerk van Jezus is veelkleurig. Door het andere brillenglas als verdeeldheid: de kerk van Jezus is verdeeld. Kortom, het is maar net hóe je er naar kijkt. De waarheid is waarschijnlijk dat het allebei waar is, dat wil zeggen, de kerk van Jezus is én veelkleurig én verdeeld. Wat in de praktijk de boventoon zal voeren, wordt bepaald door hoe we er zelf mee omgaan. Als we in staat zijn elkaar de ruimte te geven, te respecteren, lief te hebben,  de handen ineen te slaan en vooral de hand uit te reiken naar de wereld om ons heen, zullen we veelkleurigheid laten zien. Als we struikelen over onze verschillen, zal dat verdeeldheid zijn. Stel je eens voor hoe de kerk en de wereld eruit zien als we vooral veelkleurigheid laten zien. Wauw!

Gods Koninkrijk ís aangebroken en wij mogen dat laten zien en vooral uitleven. De wereld staat in brand en schreeuwt om ... ja om wat eigenlijk? Is het eigenlijk niet gewoon liefde? Laten we die kans niet mislopen door te struikelen over kleine en soms zelfs grotere verschillen. Daarvoor is de nood in de wereld echt veel te groot. Als er één tijd is waarin we als christenen elkaar nodig hebben is het nu. En laten we maar dichtbij beginnen, dus binnen Unie-ABC.

Harry Nieuwenhuizen is bestuurslid van Unie-ABC

Veelkleurig of verdeeld?