Skip to main content

Openheid


Geschreven door Tirza

16 augustus 2022
Geplaatst op 16 augustus 2022

Onze Portugalreis. Ik weet denk ik geen beter samenvatting dan: 'Openheid'. Want wat hebben wij ons deze week opengesteld en wat hebben we veel meegemaakt!

"Het komt zoals het komt. En zo kwam het."

Het begon al met openheid richting de Portugese cultuur. Voorafgaand aan de reis werden we geadviseerd om af en toe iets van onze Nederlandse directheid in te slikken. Dit konden we gelijk goed oefenen in de gastgezinnen waar we sliepen. Slecht geslapen? Dan had je “goed geslapen, maar hoopte je morgen nóg lekkerder te slapen”. En wil je graag een planning voor de dag? Haha! “Vem como vem” zouden de Portugezen zeggen, “het komt, zoals het komt”. En zo kwam het.

Overeenkomsten

We leerden in een paar minuten om te schakelen naar een andere dagplanning, aten pas rond negen uur in de avond en eindigden regelmatig met zeven man in de achterbak van een busje bij gebrek aan vervoer. Waren er dan geen overeenkomsten in de cultuur? Zeker wel. In onze ontmoetingen met Portugese jongeren werden we met open armen ontvangen. We zongen dezelfde worshipnummers. Sommigen zongen mee in het Portugees, sommigen in het Engels, weer anderen in het Nederlands. En toch spraken we dezelfde taal.

Portugal reis Dordrecht 01

Evangeliseren kun je leren

Deze reis hebben we ons niet alleen naar buiten toe opengesteld, ook binnen de groep hebben we veel van elkaar geleerd. We verschilden in karaktereigenschappen, ervaringen met de kerk, geloofsovertuigingen… Hoe ga je met een groep evangeliseren wanneer de één overtuigd christen is, en de ander net aan het begin van zijn eigen proces staat? Ook hierin heeft openheid ons veel gebracht. Het is oké om te zijn wie je bent, met jouw persoonlijkheid, met jouw twijfels, met jouw eigen zoektocht.

Het is oké om te zijn wie je bent, met jouw persoonlijkheid, met jouw twijfels, met jouw eigen zoektocht.

‘Jezus houdt van jou!’

Als laatste was een goede dosis openheid nodig in de activiteiten gedurende de reis. Want wat werd er precies van ons verwacht? Wat konden wij verwachten? Hoe zouden anderen op ons reageren? En wat zouden deze ervaringen met ons doen? We organiseerden sportactiviteiten voor Portugese jongeren, hielpen de voedselbank met het inpakken van pakketten, ondersteunden het kinderprogramma bij de kinderbijbelweek, gingen de straat op om te bidden en te evangeliseren en hielpen bij het organiseren van kerkdiensten. En dat alles in 1 week. Het is moeilijk te beschrijven welke impact we precies hadden, de waardering en reacties die we kregen waren bemoedigend. Net als enkele voorbijgangers die ons geëmotioneerd benaderden bij het zien van onze T-shirts met op onze rug 'Jezus houdt van jou'. We hebben zaadjes geplant en konden af en toe zelfs al een eerste bloemetje plukken.

Portugal reis Dordrecht 02

Verbinding

Wat heeft al deze openheid ons gebracht? Wat mij betreft verbinding. Met elkaar en met de mensen die we ontmoet hebben. Elkaar motiveren om nog even te knallen, elkaar respecteren in elkaars visies, elkaar troosten als het even zwaar was en af en toe gewoon een beetje om elkaar lachen. Het was een reis vol van indrukken en die indrukken delen we met liefde!

Gastblogger Tirza is een van de Portugal-gangers van de Baptistengemeente Dordrecht die deze zomer met een CAMA Zending op reis gingen

 Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van CAMA Zending.

 

Ook op reis met CAMA Zending?

CAMA Zending biedt jongerengroepen de mogelijkheid een missiereis te maken naar een van haar projecten. Naast de reis zelf, trekt CAMA Zending langere tijd met de groepen op en traint hen op thema’s als identiteit, groepsdynamiek en het omgaan met andere culturen. Neem voor meer informatie contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Openheid