Skip to main content

De ALV als Boomplantdag


Geschreven door Gerdien Karssen

09 augustus 2022
Geplaatst op 09 augustus 2022

Het is de Algemene Ledenvergadering van 11 november 2022. Afgevaardigden van Unie-ABC-gemeenten uit het hele land zijn weer bij elkaar gekomen. We hebben samen gezongen en gebeden en het Woord geopend, we hebben samen vergaderd en geluncht. En dan volgt een ongebruikelijke ceremonie. In een lange, vrolijke stoet lopen we door de stad naar het huis van de voorganger van de ontvangende gemeente. Of liever gezegd: naar zijn tuin. En in het bijzijn van al die broeders en zusters plant hij samen met zijn oudstenraad een boom.

Tegel uit het terras

Bij op bloemEn daar eindigt het niet. In de daarop volgende weken planten ook alle andere voorgangers, kerkelijk werkers, interim-voorgangers, consulenten en jeugdwerkers binnen onze gemeenschap een boom in hun tuin. Nederland telt aan het eind van de winter wel 150 nieuwe bomen in particuliere tuinen, grote en kleinere. Daar bovenop zijn de tuinen van heel veel gemeenteleden ook een stukje groener geworden. Want in de ene kerk kregen alle leden en vrienden een zakje bloemenzaden mee, in de andere gemeente zorgde een sponsorloop voor de benodigde financiën om iedereen een inheemse vaste plant cadeau te doen, goed voor de bijen- en vlinderpopulatie, een derde gemeente stelde een werkgroep in die kruiden ging kweken voor elke tuin en elk balkon, zondagsschoolgroepen kregen een tuintje bij het kerkgebouw en in sommige plaatsen werden de gelovigen aangemoedigd om één tegel uit hun terras te verwijderen om daar iets groens te planten.

Wereldwijd bos

Zie je dit scenario nog niet zo snel gebeuren? Afgelopen week las ik dat de anglicaanse kerk op deze manier in beweging komt. Tijdens de Lambeth-conferentie gaf de aartsbisschop het startsein van een actie ‘om het klimaat te helpen redden’. Dat deed hij door in aanwezigheid van de 650 bisschoppen een boom in de tuin van zijn ambtswoning in Londen te planten. Vervolgens is het de bedoeling dat er een ‘virtueel, wereldwijd bos’ ontstaat, waarbij alle bisschoppen hun kerken aanmoedigen initiatieven te nemen die passen bij de klimaatnood in hun directe omgeving.

In het artikel in het ND stond ter toelichting vermeld dat ‘voor anglicanen goed omgaan met de schepping bij het geloof van een christen hoort’. Ik denk aan de liefde en virtuositeit waarmee God de aarde inrichtte en hoop dat dit voor alle christenen geldt.

Verlamd

Viooltje tussen tegelsVeel wereldproblemen, waaronder het uitputten en de vervuiling van de aarde en de bijbehorende klimaatverandering, zijn zo groot en schijnbaar onoplosbaar, dat je je er moedeloos en verlamd door kunt voelen. In het klimaatdebat hoor je dat terug, als mensen zeggen: ‘Als ik niet vlieg, vertrekt dat vliegtuig toch wel’. Maar als nu eens 350 Nederlanders zouden besluiten om niet te vliegen? En helpt één tegel van 30 bij 30 centimeter uit het terras opofferen nu écht iets tegen overstroming van het riool als het hard regent? Of tegen de oververhitting van steden tijdens een hittegolf? Maar wat als vijftig huishoudens in die stad een tegel verwijderen? Wist je dat onze gemeenschap zo’n 18.000 aangesloten leden telt, de vele betrokken vrienden en gasten nog niet eens meegerekend? Dat zet toch best wat zoden aan de dijk.

De actie van de anglicaanse kerk spreekt me aan omdat die zo concreet en behapbaar is. Nee, ik kan in mijn eentje het probleem niet oplossen. En dat hoeft ook niet. Maar ik kan wel mijn eigen kleine steentje (of terrastegel) bijdragen. En hoe mooi is het als de kerk zich op die manier positief profileert in de samenleving en gewoon de mouwen opstroopt!

Groene kerken

Boom_in_handen-web.jpgAls Unie-ABC zijn wij (via de Unie) al heel wat jaren aangesloten bij Micha Nederland. Dit netwerk, onderdeel van de internationale organisatie Micah, brengt onderwerpen op het gebied van recht en gerechtigheid onder de aandacht, met oog voor mens en natuur. Zij organiseren onder meer de jaarlijkse Micha Zondag en een Micha-cursus. Is dat misschien iets voor jouw gemeente? Daarnaast bestaat ook het initiatief Groene Kerken, dat kerken aanmoedigt om op allerlei gebied ‘groene keuzes’ te maken. Hoe groen zijn wij als Unie-ABC-gemeenten? En leeft dit onderwerp een beetje onder ons? (Als er gemeenten zijn die hier actief mee bezig zijn, laat het me weten; ik schrijf er graag eens iets over voor onze Unie-ABC-website.)

De komende ALV als Boomplantdag – zou dat geen inspirerende start zijn van nieuwe of hernieuwde inzet voor onze mooie aarde vanuit dankbaarheid en respect aan de Schepper?

Gerdien Karssen is communicatiemedewerker bij Unie-ABC.

Meer lezen

  • Lees hier het artikel in het ND over de actie van de anglicaanse kerk
  • Lees hier over Micha Nederland
  • Lees hier over Groene Kerken
De ALV als Boomplantdag