Skip to main content

Buiten de kerk: het leven doen x als Christus zijn


Geschreven door Ingeborg Janssen-te Loo

05 juni 2020
Geplaatst op 05 juni 2020

Midden in deze coronatijd organiseerde de Missie & Evangelisatie-werkgroep van de Europese Baptisten Federatie (EBF) drie webinars over leven buiten de kerk. In drie korte artikelen doet Ingeborg Janssen hier verslag van.

Deze week zou ik in Hongarije zitten, bij de jaarlijkse Missie conferentie van de EBF. Nu zit ik achter mijn beeldscherm te zoomen met ruim zeventig mensen vanuit heel Europa. Een rijke ervaring. 

Ali Boulton leidt ons in de thema’s die zij verbindt met haar eigen leven en deze coronatijd. Ali Boulton is pionier in een nieuwbouwwijk, werkt voor Fresh Expressions in de UK en promoveert op nieuwe vormen van kerk zijn. 

Vandaag is het thema: Buiten de kerk: Zegen onvoorwaardelijk en leef tussen de mensen. Zo kun je iets van het lichaam van Christus zijn in je wijk, samen met  mensen voor wie de kerk een drempel te ver is. Want het gaat niet om missionaire structuren maar om missionaire mensen. Juist in deze coronatijd dagen deze thema’s ons uit om ons kerk zijn aan te spiegelen. Want willen we terug naar wat het was, of helpt deze situatie ons om nieuwe perspectieven te zien?

God zegent

Zegen laat ten diepste iets zien van wie God is. Want Gods relatie met ons is een relatie van zegen, iets daarvan kun je lezen in hoe God Abraham roept in Genesis 12. Die zegen is niet alleen voor Abraham zelf, maar voor de hele wereld. In Jezus wordt God mens en woont tussen ons mensen in. Jezus zelf is hiermee de onvoorwaardelijke gift van God aan onze wereld. Liefde zelf. En tegelijk vraagt Hij om Hem hierin te volgen. Mensen om ons heen zegenen zit vaak in kleine en praktische dingen en kan zonder woorden. Ali vertelt hoe zij praktisch in de buurt voedsel delen, zo zorg dragen voor elkaar en Gods zegen doorgeven. Ik herken het en ontdek dat geven en ontvangen zo dicht bij elkaar liggen en dat van beide zegen uit gaat. Dit leidt tot een aantal vragen voor gesprek:

  • Wat raakt jou in onvoorwaardelijk zegenen?
  • Hoe ziet onvoorwaardelijk zegenen eruit in jouw omgeving? Is het een gift, een event, een actie?
  • Wat zegt God hierdoor tot jullie?

Leef met mensen

‘Het Woord werd vlees en bloed en verhuisde naar onze buurt’ (Joh 1 vs 14). Voor Ali was dit niet alleen het verhaal van Jezus die mens werd, maar het inspireerde haar ook te verhuizen naar een nieuwe wijk en zich daar helemaal onder te dompelen. Niet om allerlei mooie en goede dingen te doen, maar om gewoon te leven met de mensen om haar heen. Een indringende vraag die Ali stelde: Heb je de moed om met mensen te gaan naar een plaats waar jij en de ander nog niet zijn geweest? Als we kijken naar leven in coronatijd en vooruitkijken naar al het onbekende wat gaat komen, dan zijn we met z’n allen in een nieuwe situatie terechtgekomen, alles is onbekend.

En tegelijk ervaren we het verlangen naar de voor-coronatijd. Gewoon samen elkaar ontmoeten in onze diensten, of in onze kringen etc. Opnieuw is daar dan die vraag: Heb je de moed om met mensen te gaan naar een plaats waar jij en de ander nog niet zijn geweest? En mag je dan – om echt tussen de mensen te wonen en iets te leren van deze coronatijd – gevormd worden door je nieuwe omgeving, van de omgeving ‘buiten de kerk’? Wat ontdek je nu buiten de kerk? Heb je andere contacten? Zie je nieuwe samenwerkingen? Opeens werk je thuis, je stapt niet meer in de auto of in de trein, je ontmoet je collega’s minder. In buurten en wijken ontstaan nieuw contacten. Kleine gesprekken. Herken je dat?

Deze vragen kun je samen bespreken:

  • Wat daagt je uit in het leven met mensen in je omgeving?
  • Hoe ziet het leven met mensen in jouw omgeving er uit? Wat zijn de lastige dingen van het leven in je buurt, je stad, je dorp waar God je geroepen heeft te leven in liefde?
  • Wat zegt God hiermee tegen jou/jullie?

Her verhaal in het Engels horen kan hier.

Ingeborg Janssen (1966) werkt sinds 2008 bij de Unie in het begeleiden van gemeenten. Op dit moment is zij docent gemeentepraktijken,  en coördineert zij Permanente Educatie van voorgangers en het netwerk van interim-voorgangers. Daarnaast is zij voorzitter van de Missie en Evangelisatie werkgroep van de Europese Baptisten Federatie. Ingeborg werkt daarnaast bij het International Baptist Study Centre (IBTS Centre) waar zijn een internationaal Leer Netwerk opzet en coördineert. Ingeborg woont met haar man in Stadsklooster Arnhem, een leefgemeenschap met een ritme van gebed en nadruk op gastvrijheid.

Buiten de kerk: het leven doen x als Christus zijn