Skip to main content

Onderwerpen voor een persbericht


Geschreven door Gerdien Karssen

28 november 2018
Geplaatst op 28 november 2018

Onlangs sprak bij ons in de Baptistengemeente Lelystad de Amerikaanse theoloog Reggie Williams. Hij was in Nederland voor een symposium van het Baptisten Seminarium en preekte de zondag daarvoor bij ons in de dienst. We hadden een persbericht verstuurd om mensen daarvan op de hoogte te brengen, maar waren het in de Lelystadse kranten niet  tegengekomen. Toen er die ochtend toch gasten bleken te zijn, hoorden we dat er op de website van Radio Lelystad uitgebreid aandacht aan was besteed.  Leuk, het sturen van een persbericht was niet voor niets geweest!

Journalisten zijn voortdurend op zoek naar nieuws voor hun krant of programma. Ze zijn dan ook blij als mensen de moeite nemen om nieuws bij hen aan te leveren. Schroom dus niet om hen regelmatig over ontwikkelingen in je gemeente te informeren. Wil je hiermee aan de slag, maar betwijfel je of je eigenlijk wel wat te melden hebt? Laat me je wat ideeën aan de hand doen, verdeeld over zeven categorieën.

  1. Evenement

Organiseer je een openbaar evenement, zoals een open dag, een markt, een filmavond, een vakantiebijbelfeest of een sponsoractie? Informeer de pers hier tijdig over.

  1. Bijzondere dienst

Je kunt ook bijzondere zondagochtenddiensten aangrijpen om iets van je te laten horen. Denk aan: een doopdienst, een bijzondere spreker (met informatie en foto over de man of vrouw), optreden van een koor of band, een kinder- of jeugddienst met thema.

  1. Jubileum of mijlpaal

Bestaat je gemeente vijf, tien, vijftig of honderd jaar (of alle jubilea daartussen) of hebben jullie voor het eerst meer dan vijftig, honderd, vijfhonderd leden? Wordt de compleet gerenoveerde kerk feestelijk geopend? Bedenk dat dit mogelijkheden geeft voor publiciteit.

  1. Nieuwe voorganger, jeugdwerker etc.

De intrede van een nieuwe voorganger is zeker reden om een persbericht te sturen. Maar ook als er een jeugdwerker in dienst komt of een zendeling wordt uitgezonden kan dit aanleiding zijn voor een bericht. Wie weet is het mogelijk voor een journalist om de betreffende persoon ter interviewen? Noem dat dan onder ‘Informatie voor de pers’. Zet in elk geval alvast een citaat van de betreffende persoon in het bericht, om zijn of haar interessante visie op of passie voor die taak te delen.

  1. Iets fotogenieks of ludieks

Kranten en (regionale) nieuwsprogramma's op tv zijn altijd op zoek naar geschikt beeldmateriaal. Staat er iets fotogenieks of ludieks te gebeuren in je gemeente, geef de media dan de kans om een fotograaf of cameraploeg te sturen. Bijvoorbeeld: het dak van de kerk dat met een grote kraan of iets dergelijks wordt vervangen, een enorme kerstboom die wordt afgeleverd (en nauwelijks door de deur kan), een levende kerststal op het kerkplein.

  1. Aansluiten bij de actualiteit

Regionale journalisten zoeken vaak lokale invalshoeken om iets te schrijven over een landelijk actueel thema. Bijvoorbeeld: een lokale kerk die activiteiten organiseert voor vluchtelingen in het plaatselijke asielzoekerscentrum of ruimte biedt aan een peuterspeelzaal die brand heeft gehad, een gemeente die in een tijd van ontkerkelijking juist éxtra diensten gaat organiseren of een kerkenraad die vanwege de landelijke droogte gemeenteleden tips geeft om water te besparen. 

  1. Aansluiten bij feest- en andere dagen

Een bijzonder soort ‘actualiteit’ betreft de feestdagen: Kerst, Pasen, Pinksteren, maar bijvoorbeeld ook Valentijnsdag, Vader- en Moederdag en Sint Maarten. Alle media besteden daar aandacht aan; wie weet heeft jouw kerk er ook iets over te zeggen, of organiseer je daar een bijzondere dienst of activiteit omheen.

Nooit voor niets!

Zoals ik de vorige keer al schreef, wordt niet elk persbericht dat je stuurt geplaatst. Journalisten moeten altijd keuzes maken. Maar bedenk: zelfs als je bericht deze keer niet wordt gepubliceerd, heb je jouw gemeente wel bij de betreffende journalist onder de aandacht gebracht. Een andere keer weet hij jóu te vinden als hij voor een artikel informatie nodig heeft! Laat je dus niet ontmoedigen.

Volgende keer: Zo schrijf je een persbericht.

Gerdien Karssen werkt als communicatiemedewerker voor de Unie en is lid van Baptistengemeente Lelystad. Zij verzorgt onder meer teksten voor de website, sociale media, de digitale nieuwsbrief en Baptisten.Nu. Daarnaast heeft zij een eigen bedrijf, Karssen Communicatie, waarmee ze zich richt op tekstschrijven en communicatieadvies (o.a. sociale media, publiciteit en websites).

Onderwerpen voor een persbericht