Skip to main content

Een kijkje in het klaslokaal: Doing Theology


Geschreven door Hans Riphagen

17 oktober 2018
Geplaatst op 17 oktober 2018

Het eerste vak van het nieuwe curriculum zit erop! Samen met collega Daniel Drost gaf ik afgelopen vrijdag de laatste les in het introductievak Doing Theology. Met het vak willen we een inleiding geven van de manier waarop we als Seminarium met theologie bezig zijn. Theologie die midden in de gemeente wil staan. Met maar liefst zestien nieuwe studenten gingen we aan de slag in een te kleine collegezaal (zoveel studenten zijn we niet gewend; meestal hebben we niet meer dan zeven studenten!).

Ik ben – zo terugkijkend op de colleges - toch wel onder de indruk. Allereerst van zestien gretige, hardwerkende studenten die de stof opzogen, zich op de opdrachten stortten en een hoog niveau lieten zien in de lessen en de gesprekken. We doken de diepte in langs theologische concepten als geleefd geloof, missio Deï en de Baptist vision; de lessen waren voorbij voordat we er erg in hadden (tenminste, vanuit mijn eigen beleving dan). Tegelijkertijd was het ook een oefening met de praktijk, doordat studenten een kleine onderzoeksopdracht moesten doen over het kringenwerk in gemeenten. Die combinatie van praktijkoefening en praktijkonderzoek, gecombineerd met theologische reflectie is wat we nastreven in het minorprogramma ‘missionair leiderschap’.

Theologie gebeurt in de gemeente

BibliotheekCentraal in het onderwijs van het Seminarium staat de idee dat theologie gebeurt in de lokale gemeente (o.a. vanuit onze ‘huistheoloog’ James McClendon). Het gaat om de bestudering van geleefd geloof; daarin kijken we naar wat gezegd wordt, wat beleden wordt, maar ook naar wat gedaan wordt in de gemeente. Want ook dat is theologie.

In het praktijkonderzoek naar kringenwerk (of kleine groepenwerk) hebben we een soort steekproef gedaan naar die geleefde geloofspraktijk. Met waardering werd er gesproken over de ervaren verbondenheid op allerlei soorten kringen, voor de steun, het gebed, het samen leven delen. Tegelijkertijd hebben we ook de spanningen verkend: het verschil tussen beleid en praktijk, veranderende behoeften (en of je daarin moet meegaan als kerk), en het risico dat kringen zelfstandige (gesloten) eilandjes worden in een gemeente. We lazen met elkaar uit 1 en 2 Timoteüs, en concludeerden dat theologie niet alleen maar ‘vrome’ taal moet zijn die niet durft te benoemen wat er echt speelt in het leven van mensen.

Afijn, hele mooie ideeën en stof tot nadenken; voor de studenten nu verder met het tentamen, voor ons straks het nakijkwerk!

Hans Riphagen is vanaf september 2019 conrector academische zaken bij het Baptisten Seminarium. Daarnaast werkt hij voor de Unie als docent-onderzoeker Praktische theologie (o.a. in liturgiek) en is hij bezig met een promotie-onderzoek naar ‘kerk in de buurt’.

Een kijkje in het klaslokaal: Doing Theology