Skip to main content

In de marge of in de meerderheid


Geschreven door Ingeborg Janssen-te Loo

03 oktober 2018
Geplaatst op 03 oktober 2018

Een middag in Lviv, Oekraine. Een middagwandelingetje na de lunch om de stad te ontdekken, een mooie stad met een rijke geschiedenis. Ik loop de kathedraal in, ben daar even en struin vervolgens een park door. Dan naar binnen, de workshop begint. Verzoening, een actueel en relevant thema in Oekraine, een land vol spanningen en met meerdere gezichten.

Oefening

EBFmeeting Oekraine2We krijgen een oefening: haal een herinnering aan een situatie voor je waarin je in de marge stond, waarin je anders was dan de meerderheid. Wat voelde je? Hoe ervaarde je de meerderheid? Wat wilde je zeggen tegen de meerderheid? Niet zo ingewikkeld om een marge-situatie boven water te halen. Als vrouw in een mannenwereld, in een nieuwe omgeving waarin iedereen elkaar kent, waar mensen overtuigingen lijken te hebben die ik niet deel. Vul maar aan.

In ons kleine groepje konden we met gemak verwoorden hoe we die situaties ervaarden: vernederend, waardeloos, angstig, hopeloos, naakt, vervreemd. Met nog meer gemak vulden we het rijtje over onze ervaringen met die grote meerderheid: arrogant, superieur, zelfgericht, ongevoelig, beperkt. En wat we wilden zeggen was ook niet zo ingewikkeld te bedenken: stop met die bekrompenheid, geef ons onze eigen ruimte, leef je eens in in mijn perspectief, jij idioot, wees je bewust van je macht. Ja, zo was het, hier herkenden we ons in.

De spiegel ...

En toen draaide Dan Buttry, de workshopleider, het verhaal om. Hier is het slechte nieuws: Daar was de spiegel!

Kijk nog eens naar die ervaringen met de meerderheid: dat ben jij! Jij, als leider, want anders zou je hier niet zitten. Zo kunnen mensen over jou denken als je handelt vanuit macht. En kijk eens naar de ervaringen die je zelf had toen je in de marge stond: het helpt om die ervaringen te kennen om je te verplaatsen in mensen in de marge. Confronterend en herkenbaar. Want soms ervaar ik dat ik in de marge ben, maar misschien wel veel vaker sta ik in het midden: leid ik een vergadering of workshop of ben ik op vertrouwd terrein. Die ‘meerderheid’ is namelijk niet altijd de grootste groep, het zijn wel die mensen die leiding geven, in het midden staan. Marge of meerderheid: het een is niet beter dan het ander. Het gaat er om hoe je handelt in deze situatie.

En tegelijk start verandering in de marge. Dus waar wil ik zijn?

Ingeborg Janssen was van 26 tot 29 september in Lviv, Oekraine voor de Council van de Europese Baptisten Federatie (EBF). Het thema dit jaar was Verzoening in Christus. De komende vijf jaar is zij voorzitter van de commissie voor missie en evangelisatie van de EBF.

Ingeborg Janssen (1966) werkt sinds 2008 bij de Unie in het begeleiden van gemeenten. Op dit moment is zij docent gemeentepraktijken,  en coördineert zij Permanente Educatie van voorgangers en het netwerk van interim-voorgangers. Daarnaast is zij voorzitter van de Missie en Evangelisatie werkgroep van de Europese Baptisten Federatie. Ingeborg werkt daarnaast bij het International Baptist Study Centre (IBTS Centre) waar zijn een internationaal Leer Netwerk opzet en coördineert. Ingeborg woont met haar man in Stadsklooster Arnhem, een leefgemeenschap met een ritme van gebed en nadruk op gastvrijheid.

Ingeborg Janssen rondt binnenkort de opleiding Geestelijke Begeleiding af en hoopt dat dit vruchtbaar kan zijn in het begeleiden van gemeenten en voorgangers.

In de marge of in de meerderheid