Skip to main content

Baptisten uit Myanmar


Geschreven door Albrecht Boerrigter

08 december 2017
Geplaatst op 08 december 2017

Onlangs kwamen we in contact met een aantal baptisten uit de Kachin-stam (Noord-Myanmar). Zij verzochten om kerkdiensten te kunnen houden in de Herdenkingskerk in Amsterdam. 

Het contact kwam tot stand via student Gun Awng uit Myanmar, die een aantal maanden in Nederland was via het project Breuken en Bruggen van de VU dat de Unie ondersteunt.

MyanmarDe Kachin vormen ruim 1% van de bevolking in Myanmar. Myanmar heeft ruim 55 miljoen inwoners (2014) en is met ca. 82 inwoners per km2 een van de dunst bevolkte landen van Zuidoost-Azië. Myanmar heeft een vrij jonge bevolking met een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 66 jaar (mannen 63,6 jaar; vrouwen 68,5 jaar). (2014). De Kachin wonen in een van de dunbevolkste deelstaten van het land. Qua religie overheerst het boeddisme. Ongeveer 4% is christen: 3% baptist en 1% rooms-katholiek. Een deel van de baptisten is aangesloten bij de Baptist World Alliance (ruim 1 miljoen).

Er wonen ongeveer tachtig Kachin in Nederland. Zij komen nu één keer per maand samen in Utrecht en gaan vanaf januari eens per maand samenkomen in de Herdenkingskerk. Mooi om te zien hoe er zo connecties zijn met verschillende groepen uit Myanmar (Karen in Ede, Chin in Utrecht en de Kachin). We hopen dat deze verbindingen over en weer tot zegen zijn. Alhoewel de aanleiding om Myanmar te verlaten niet positief is, hopen we dat de mensen uit de verschillende groepen zich thuis weten en hier een toekomst kunnen opbouwen.

Albrecht Boerrigter woont is Ede en is lid van de baptistengemeente Ede Op Doortocht. Hij is voorganger geweest van de baptistengemeenten Stavoren en Goor. Sinds 2007 is hij als Algemeen Secretaris verbonden aan de Unie. Hij is o.a. verantwoordelijk voor de integratie van de verschillende taakvelden binnen de Unie, de verantwoording naar Unieraad en gemeenten en de positionering van de Unie in het nationale en internationale netwerk.

Baptisten uit Myanmar