Skip to main content

Student aan het Seminarium: Luisteren


Geschreven door Matthijs van der Kruk

10 mei 2022
Geplaatst op 10 mei 2022

radiatorOnze cv-ketel had een onderhoudsbeurt nodig. Omdat ik op dat moment geen vak volgde aan het Seminarium en daardoor wat meer rust had op mijn vrije vrijdag, had ik tijd om een beetje mee te kijken met de monteur. Al snel ontspon zich een gesprek dat verder ging dan de werking van mijn cv-ketel, die de monteur mij in jip-en-janneketaal had uitgelegd. Hoewel, gesprek ... de techneut had niet meer nodig dan de ontdekking dat hij te maken had met een student theologie, om uitvoerig uit de doeken te doen hoe hij over de grote vragen van het leven dacht. 

In eerste instantie ervoer ik het gesprek als eenzijdig, omdat de monteur vooral zelf aan het woord was en na een korte opmerking of vraag van mijn kant met graagte weer aan een nieuwe beschouwing begon. Maar gaandeweg realiseerde ik mij dat het een buitenkans was om eens iemand ongestoord – de tijd was duidelijk ondergeschikt aan het belang van dit stuk hersengymnastiek – zijn hart te horen luchten.

Op het Baptisten Seminarium komt regelmatig de term interpreterend leiderschap voorbij. Het glossarium (qua gezag staat dit document op het Seminarium net onder de Bijbel) zegt hierover onder meer: ‘Alleen als je jezelf, de bronnen en de tijd goed verstaat kun je relevant pastoraal (bemoedigend) en profetisch (storend) spreken en handelen.’

Eén van de vaardigheden waar wij als studenten in worden getraind is dan ook luisteren. Deze niet-gelovige monteur gaf mij een prachtig inkijkje in zijn manier van denken over vragen waar ik zelf ook mee loop. Het enige wat ik hoefde te doen was goed naar hem luisteren.

Op dat moment besefte ik dat dit luisteren mij niet alleen veel kennis opleverde, maar dat het de monteur de ruimte gaf om zijn gedachten onder woorden te brengen. En – misschien werkt dat bij hem hetzelfde als bij mij – het uitspreken van gedachten is ook een belangrijke stap in de vorming van die gedachten.

Toen hij uiteindelijk toch echt moest opstappen – vijf kwartier later, voor een beurtje waar normaal twintig minuten voor staat – namen we hartelijk afscheid. Hij gaf aan het gesprek als erg prettig te hebben ervaren en wenste me succes met mijn studie.

Hoewel ik aan relevant pastoraal en profetisch spreken niet was toegekomen, voelde ik me dankbaar voor deze onverwachte ontmoeting; blijkbaar betekende ik in dit geval luisterend meer dan ik met woorden had kunnen doen.

Matthijs van der Kruk bij blogZo blijken een paar collegevrije weken ook buitengewoon leerzaam te kunnen zijn! 😉

Bij het verschijnen van deze blog ben ik overigens weer volop aan de bak met een nieuw vak; in een volgende blog hoop ik iets te delen over wat Gemeentepraktijken voor nieuwe inzichten biedt.

Matthijs van der Kruk begon in september 2020 als student aan het Baptisten Seminarium. In een serie blogs vertelt hij wat hij in de loop van zijn studie zoal meemaakt.

Student aan het Seminarium: Luisteren