Skip to main content

Laten we de Russen niet vergeten


Geschreven door Hans Borghuis

03 maart 2022
Geplaatst op 03 maart 2022

Een Russische vriendin vraagt – bezwaard en beschaamd – dringend om gebed. Voor haar oom en zijn gezin in Oekraïne. Voor haar ouders in Rusland: ‘Ze zijn bang.’ CAMA Zending roept op om de Russen niet te vergeten.

Grote zorgen

Zelf woont Larissa* momenteel in Italië vanwege haar werk. Tot nu lukt het nog om contact te houden met zowel haar ouders in Rusland als met haar familie in Oekraïne. De zorgen zijn groot, aan weerszijden van de grens. Vanwege de dreiging, de inperking van vrijheden, de economische situatie en een mogelijk verdere escalatie van de oorlog. Wat zijn de gevolgen voor haar familie in Rusland? Wat staat haar familie in Oekraïne nog te wachten?

Schaamte

Larissa: "Ik voel me bezwaard en ik schaam me zelfs om op dit moment gebed te vragen voor m’n familie in Rusland. Zij worden immers (nog) niet gebombardeerd. Maar er is geen toekomst voor de Russen, geen vrijheid voor het volk. Nu worden ze compleet geëlimineerd en steeds meer buitengesloten van de samenleving. Erg pijnlijk."

Bidden voor Oekraïne

Laten we bidden voor Oekraïne. Maar zeker ook voor de Russen. Gewone mensen, die deze oorlog niet willen en ook nooit gewild hebben. Mensen die jarenlang geïndoctrineerd zijn in een land waar fundamentele vrijheden steeds meet onder druk zijn komen te staan. Waar onafhankelijke media en maatschappelijke organisaties steeds verder buitenspel zijn gezet. Waar politieke tegenstanders van het regime op valse aanklachten worden vervolgd en waar van onafhankelijke rechtspraak geen sprake meer is. Laten we de Russen niet vergeten.

Familie van medegelovigen

Larissa schreef: ‘Ondanks alles voel ik me ontzettend gezegend, omdat ik Jezus ken en een geweldige familie van medegelovigen om me heen heb. In Italië, maar ook op andere plekken waar wordt meegeleefd en meegebeden. God is onze kracht en het is zo ongelooflijk bemoedigend dat zoveel mensen op deze manier betrokken zijn.’

Doen wat we kunnen

In haar kerk in Italië werd zondag krachtig en vurig gebeden. Voor Larissa in Italië, voor haar ouders in Rusland én voor haar familie in Oekraïne. Laten we bidden, voor de Oekraïners én voor de Russen. Laten we doen wat we kunnen om de Oekraïense bevolking op alle mogelijke manieren te helpen. En laten we ook de mensen in Rusland alsjeblieft niet vergeten.

* Wegens privacy redenen niet haar echte naam.

Gastblogger Hans Borghuis is relatiemanager bij CAMA Zending.

 > Noodhulpactie

Unie-ABC geeft samen met CAMA Zending concrete noodhulp aan Baptisten- en CAMA-gemeenten in Oekraïne en omliggende landen die in deze situatie het licht van Christus laten schijnen in de duisternis van de oorlog, door het geven van onderdak, voedsel en andere goederen. Lees hier meer. 

Laten we de Russen niet vergeten