Skip to main content

Student aan het Seminarium: Leidinggeven - een sprookje?


Geschreven door Matthijs van der Kruk

15 februari 2022
Geplaatst op 15 februari 2022

Olymp spelen 2022Op het moment dat ik dit blog zit te schrijven, wint Erin Jackson de 500 meter schaatsen voor vrouwen op de Olympische winterspelen in Beijing. Wat deze geweldige prestatie nog specialer maakt, is dat zij er niet in slaagde zich te plaatsen voor de spelen. Haar vriendin Brittany Bowe besloot echter haar startbewijs aan Erin af te staan en dankzij het fantastische resultaat van die bijzondere keuze zal dit verhaal de geschiedenis ingaan als een eigentijds sprookje.

De afgelopen weken mocht ik me op het Baptisten Seminarium bezighouden met het vak Pionierend Leiderschap, waar we onder andere hebben geleerd wat ‘undefended leadership’ is. De bedenker van deze visie op leiderschap, Simon Walker, stelt: ‘Jezelf niet verdedigen als leider is vrij genoeg zijn om helemaal beschikbaar te zijn in de situatie waarin je bent, zonder compromis door angsten, twijfels of de noodzaak van zelfbehoud.’

Wat dit concreet inhoudt, bleek voor iedere student anders. Het is echter een grondhouding die universeel toepasbaar is en leiders verlost van hun soms krampachtige behoefte aan zelfhandhaving. Ook ik ben begonnen te leren dat leiderschap uitsluitend vruchtbaar kan zijn als het een middel is en niet een doel op zich.

Maar wat mag dat afzien van jezelf kosten? Hebben we stiekem niet allemaal de neiging om zaken – wat dan ook en hoe dan ook - naar ons toe te trekken? Is een positie als leider niet bij uitstek de plek om eer, invloed en bewondering te oogsten? Ben ik werkelijk bereid om dit los te laten als ik ergens leiding mag gaan geven?

Misschien kan de keuze van Brittany Bowe mij als student en jou in jouw eigen situatie helpen om op een andere manier naar het kostenplaatje te kijken. Bowe gaf veel op. Zij deed afstand van haar kans op eeuwige roem die een Olympische medaille met zich meebrengt. En toch zag ik haar zojuist losbarsten in gejuich toen haar vriendin – in haar plaats – als snelste over de finish kwam. Ze was dolgelukkig in haar blijdschap voor de ander.

Matthijs van der Kruk bij blogIk geloof dat Christus ons leert dat onze blijdschap groter en dieper wordt als we leren ‘undefended’ te zijn, zoals Hij. Als mijn focus verschuift van mijzelf naar de ander die mijn pad kruist. Als ik ga inzien dat geven beter is dan ontvangen.

Ik hoop dat ik, net als Brittany Bowe, mag leren juichen om dat wat ikzelf heb losgelaten. Op het Baptisten Seminarium leren we sprookjes schrijven.

Matthijs van der Kruk begon in september 2020 als student aan het Baptisten Seminarium. In een serie blogs vertelt hij wat hij in de loop van zijn studie zoal meemaakt.

Student aan het Seminarium: Leidinggeven - een sprookje?