Skip to main content

Eerste indrukken van de Algemeen Secretaris


Geschreven door Peter Stoter

20 januari 2022
Geplaatst op 20 januari 2022

Per 1 januari mocht ik beginnen als uw nieuwe Algemeen Secretaris en ik was blij met het warme welkom van het team van Unie-ABC en de verbondenheid die we mogen ervaren door ons geloof in Jezus. 

Ik kan u vertellen dat er die eerste weken veel op mij afkwam. Dat had ik enerzijds verwacht: de rol van Algemeen Secretaris is veelomvattend en heel breed, dus er is een hoop te lezen, bespreken en kennis mee te maken. Dat is niet verrassend.

Anderzijds proefde ik in die eerste weken naast hele mooie ontwikkelingen ook zorgen. Van voorgangers en raden die contact opnamen omdat ze worstelen met financiën of een krimpende gemeente. Kunnen we voldoende vernieuwen om onze jeugd en jongvolwassenen te behouden? En hoe dan? Binnen het team is de nodige expertise en we bidden ook regelmatig voor de gemeenten.

Ook zijn er zorgen over het fusieproces dat al tien jaar loopt. Hoe mooi zou het zijn als we dat in 2022 goed kunnen afronden om de blik daarna weer voluit naar buiten te richten?
Kunnen we elkaar vinden in richting en ruimte als het gaat om theologisch-ethische verschillen en iets praktisch als de contributie? Halen we in eenheid de eindstreep of verliezen we ook gemeenten onderweg?

PuzzelstukjesIk deel deze zorgen open met u. Omdat ik transparant wil zijn, maar zeker ook om uw gebed te vragen voor onze gemeenschap. Ik zou in een variatie op een bekende tekst willen stellen: het is niet goed dat de lokale gemeente alleen is. God heeft ons aan elkaar gegeven om elkaar lief te hebben, te danken voor zegeningen die we ontvangen hebben en elkaar te helpen als het moeilijk is.

Daarom deze tekst vanuit de bijbel aan u persoonlijk, aan uw gemeente en ook aan mijzelf:

“Wees over niets bezorgd, maar vraag in alle omstandigheden aan God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Jezus Christus bewaren.” (Fil 4:6-7)

Dat wens ik onze gemeenschap en ook u en jou persoonlijk toe.

In Christus verbonden,

Peter Stoter

Peter Stoter is sinds 1 januari 2022 Algemeen Secretaris van Unie-ABC.

Eerste indrukken van de Algemeen Secretaris