Skip to main content

Zoveel meer!


Geschreven door Boudewijn van Schoonhoven

11 oktober 2021
Geplaatst op 11 oktober 2021

Soms geeft God ons als gemeente enorme cadeaus. Maar we ze zien ze niet altijd. Zo’n cadeau is Samaah. Oorspronkelijk kwam hij uit een gebied aan de rand van de Sahara.

Samaah was moslim, hij kwam in Nederland tot geloof en is hier inmiddels al jaren lid van een gemeente. Steeds wanneer hij weer wat geld had verzameld, ging hij naar zijn geboortedorp om daar uit te delen. De gemeente in Nederland leefde mee en samen kwamen ze op het idee om een bus voor het dorp te kopen, zodat de dorpelingen zelf geld kunnen gaan verdienen.

CAMA Zending werd benaderd voor advies en onlangs sprak ik met hen, samen met twee zendelingen die actief zijn in het desbetreffende land. Er was veel vertrouwen en enthousiasme. De eerste vraag van een van de zendelingen was echter hoe we - naast het genereren van inkomsten - ook het Evangelie kunnen delen. Dit hoefde hij geen twee keer te zeggen. Samaah was er meer dan vol van. Hij is de enige christen uit zijn dorp, uit zijn familie en misschien wel uit de hele stam. Hij was de eerste - en misschien ook wel de enige - christen die het dorp kende. Hij was trouw en gaf getuigenis van zijn geloof in Christus. "Heel het dorp weet dat ik christen ben."

Hij wist ook hoe moeilijk het was om in een land te wonen en getuigen, waar zo goed als iedereen moslim is. Hij had een diep respect en grote dankbaarheid voor de zendelingen. Er gingen gedachten over en weer hoe ze het Evangelie zouden kunnen delen in zijn zeer onbereikte gebied.

Het verbazingwekkende was de conclusie van Kees, de leider van het project, aan het eind van de avond. "Ik heb een goed verhaal te vertellen aan de gemeente wanneer we dit project presenteren." Hij bedoelde dat het wel zou lukken om de bus gefinancierd te krijgen en mensen in zijn gemeente hier warm voor te maken.

"Maar Kees, het is zoveel meer dan je denkt!"

Dit gaat om zo oneindig veel meer dan alleen een bus! Deze gemeente heeft het cadeau van Jezus ontvangen, om nu het Evangelie naar een onbereikt volk te kunnen brengen. Dit cadeau komt in verschillende verpakkingen; soms in de vorm van zendelingen, soms in de vorm van partnerschappen met gemeentestichters en - zoals hier - in de vorm van een gemeentelid rechtstreeks uit een onbereikte volk.

Nu mogen zij - samen met deze broeder Samaah en een tweetal zendelingen - Jezus bekend maken aan een volk dat zo goed als niets van Hem weet. Zoveel meer dan je denkt!

Boudewijn van Schoonhoven, directeur CAMA Zending

Uit veiligheidsoverwegingen zijn pseudoniemen gebruikt

Zoveel meer!