Skip to main content

Speeddaten in Berlijn


Geschreven door Ingeborg te Loo

21 september 2021
Geplaatst op 21 september 2021

In een tijd dat je nog zomaar in de auto naar Berlijn kon stappen en Zoom niet bestond gingen we op weg naar Berlijn, of Elstal om precies te zijn. Een auto vol stafwerkers op weg om collega’s in Duitsland te ontmoeten en van elkaar te leren. In het ochtendgloren vertrokken we met thermosflessen vol koffie, met suikerzakjes, roerstaafjes en Completa vanuit Arnhem.

Autokerkhof?

Iets over de grens bij Enschede maakte de motor een vreemd geluid. Ik vertrouwde het niet en reed de eerste de beste parkeerplaats op. Na lange tijd kwam de ADAC. En daar werd de auto afgesleept naar een garage ergens verderop. Oeds en Hans bleven in de auto en werden opgetakeld, de anderen gingen mee in de ADAC-wagen. En na nog weer een hele tijd kwam daar de diagnose: de motor is kapot, zullen we de auto maar direct afslepen naar het autokerkhof? Nou, laten we dat maar niet doen, was mijn reactie.. Na nog meer wachten kwam de vervangende auto en daar gingen we op naar Berlijn. Tegen twee uur kwam Berlijn in zicht en na een snelle lunch hadden we twee uurtjes om met onze collega’s te sparren.

1-op-1-gesprekken

Dat werd dus speeddaten: veel korte 1-op-1-gesprekken om zo snel mogelijk zo veel mogelijk van elkaar te leren. De belangrijkste vraag waar ik mee kwam was: hoe kunnen we gemeenten in overgangssituaties en verandering zo goed mogelijk begeleiden? Tot dan toe deden we dat via gemeenteopbouwtrajecten, maar we merkten dat er meer nodig was. Een collega vertelde over het team interim-voorgangers dat zij had opgezet. En daar viel het kwartje bij mij. Een speeddate is voor mij nog nooit zo vruchtbaar geweest als deze!

Interim-voorgangers

Het is mooi om terug te kijken op hoe interim-voorgangers een belangrijke plek in hebben genomen in de begeleiding die gemeenten vanuit Unie-ABC krijgen. Ruim 25 gemeenten zijn begeleid, een team goed getrainde en ervaren interim-voorgangers staat klaar om gemeenten te begeleiden in veranderingen of op momenten tussen voorgangers in. Betrokken voorbijgangers die zich voor een periode verbinden met een gemeente en samen zoeken naar Gods weg met de gemeente. Wat veel wijsheid komt er op tafel in onze gezamenlijke intervisie! Wijsheid die ingezet wordt in de gemeente. Ik zie gemeenten weer opveren, perspectief vinden voor de tijd die komt, ogen open gaan voor de wereld om hen heen.

Ik ben dankbaar voor dit team interim-voorgangers, voor Wout Huizing die samen met mij dit team heeft begeleid. En nu komt er een moment van loslaten, van overdragen, zodat dit werk verder kan groeien en zich kan vernieuwen zodat nog meer gemeenten hier gebruik van kunnen maken. Jaap Ketelaar, interim-voorganger van het eerste uur, gaat dit team coördineren. Hij heeft hart voor het werk van interim-voorgangers en hart voor gemeenten!

Wordt het tijd voor een nieuwe speeddate in Berlijn of ergens anders? Misschien, maar dan eerst maar eens via Zoom.

Ingeborg te Loo

Speeddaten in Berlijn