Skip to main content

Student aan het Seminarium - zo begon het


Geschreven door Matthijs van der Kruk

13 april 2021
Geplaatst op 13 april 2021

Theologie studeren aan het Baptisten Seminarium; waarom zou je dat doen? In dit blog neem ik je de komende maanden mee om je een inkijkje te geven in het leven van een student aan het Seminarium.

Matthijs van der Kruk bij blogMijn naam is Matthijs van der Kruk, ik ben 39 jaar geleden in Leidschendam geboren en sinds september mag ik mijzelf Seminarium-student noemen. Samen met Andrea heb ik drie kinderen in de tienerleeftijd. We wonen in het Betuwse Herveld en zijn lid van de Baptistengemeente Midden-Betuwe.

Van huis uit ben ik Hervormd, maar als jonge twintigers zijn Andrea en ik lid geworden van een baptistengemeente; het belang van de geloofsdoop en het enthousiasme in het gemeenteleven hielpen ons destijds over de drempel. 

Een mooie hobby

In het dagelijks leven ben ik leerkracht op een basisschool. Ik vind het prachtig om iets wezenlijks te mogen bijdragen aan de ontwikkeling van mijn leerlingen en geniet ervan dat geen dag hetzelfde is.

Ondanks mijn enthousiasme voor het onderwijs stak al vrij snel na het afronden van de PABO een andere passie de kop op: theologie. Sinds ik tot geloof kwam, ervaar ik een onverzadigbare honger naar kennis van God en zijn Woord. Ik schreef me in bij de ETA (Evangelische Theologische Academie, tegenwoordig Evangelisch College) en begon aan wat ik een mooie hobby noemde.

Jonge hond in de gemeente

In het kader van mijn studie mocht ik als een jonge hond in de gemeente rondrennen en een schat aan ervaring opdoen. Tot op de dag van vandaag geniet ik de twijfelachtige eer de langste preek in de betreffende gemeente op mijn naam te hebben staan. Laten we het er maar op houden dat de balans tussen enthousiasme en wijsheid nog ver te zoeken was …

Ook na het afronden van mijn praktijkopdrachten bleef ik actief in de gemeente als spreker, jeugdleider, kringleider, muzikant en oudste. Ik houd van de gemeente omdat ik ervan overtuigd ben dat, ondanks alles, Jezus Christus zich juist daar laat vinden.

Na het afronden van mijn studie aan het Evangelisch College begon ik aan een opleiding om directeur van een basisschool te worden, maar ja, die theologie… Na de zaken nog eens zorgvuldig afgewogen te hebben samen met vrienden en familie, kwam ik tot de ontdekking dat mijn hart inmiddels toch meer uitgaat naar de kerk dan naar het basisonderwijs.

Traject-op-maat

Met dit verhaal kwam ik terecht bij het Baptisten Seminarium voor een oriënterend gesprek. Ik kreeg een positieve indruk en besloot de sprong te wagen: verder studeren en dit keer met als doel om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan in de gemeente. Op basis van mijn eerdere studie stelde het Seminarium een traject-op-maat samen, wat mij voldoende zou moeten toerusten om te starten als voorganger.

Inmiddels is er veel gebeurd en over één ding kan ik alvast duidelijk zijn: ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze voor het Seminarium. Binnenkort hoop ik iets te delen van wat ik tot nu toe heb geleerd.          

Matthijs van der Kruk begon in september 2020 als student aan het Baptisten Seminarium. In een serie blogs vertelt hij wat hij in de loop van zijn studie zoal meemaakt.

Student aan het Seminarium - zo begon het