Skip to main content

Engelenactie


Geschreven door Oeds Blok

15 december 2020
Geplaatst op 15 december 2020

Ik ervaar de coronatijd als een tijd van verlies. Met de harde lockdown voelen we dat opnieuw. Mijn zoon zit hier thuis in quarantaine en ik hoorde van een collega-pastor van een verzorgingstehuis over vele bewoners die zijn overleden. Het raakt ons allemaal.

Wat me de laatste tijd meer en meer helder wordt is dat verlies en vernieuwing vaak verbonden zijn. In deze blog schrijf ik over de Engelenactie, op weg naar Kerst in onze wijk Soesterkwartier in Amersfoort. Ik koppel daaraan één keuze en ervaring: het leven van de weg van Gods koninkrijk MET mensen, en niet slechts VOOR mensen.

 Engelen, Advent en Kerst

De geboorte van Jezus gebeurt midden in deze wereld. Er zijn heel gewone mensen bij betrokken. Engelen brengen verrassend goed nieuws, thuis bij een tienermeisje en bij een jonge man, tijdens het werk bij herders, buiten met hun schapen.

Deze elementen van het Kerstverhaal inspireerde ds. Marloes Meijer samen met enkele anderen tot het Engelenproject. De opzet is eenvoudig: je kunt je opgeven om in je buurt of woonplaats een engel voor iemand te zijn met een presentje, verrassing of kaart die je bij de deur legt, en je kunt iemand opgeven die wel een engel kan gebruiken (wie niet?). Een lokaal engelenproject verbindt mensen anoniem met elkaar.

In deze tijd van afstand bewaren, is er meer dan voorheen behoefte aan nabijheid, zorg voor elkaar en ruimte voor spontaniteit. Het Engelenproject past zelfs in deze dagen van de harde lockdown! Hoe gingen we hiermee aan de slag in het Soesterkwartier?

‘Oh wat leuk’

Ik kwam het Engelenproject tegen op Facebook. We bespraken het met ons kernteam van de Buurtkerk Soesterkwartier. Margreet, een van ons, was meteen enthousiast. Ze zei tegen mij: ‘Ik weet dat jij van kleinschalige initiatieven houdt, vanuit relatie. Maar dit kan een grotere actie worden.’ Ik vond het leuk dat ze dat zei en dacht: ‘Ja zeg, ik laat me ook weer door haar inspireren en meenemen.’ Er zijn verschillende manieren die elkaar kunnen versterken!

Margreet ging met haar man aan de slag. Ze maakten de website Engelenactie en een digitale flyer en poster. Ik maakte Margreet medebeheerder van de Facebookpagina Buurtkerk Soesterkwartier, zodat ze zelf berichten kan maken. Margreet overlegde om samen te werken met het wijkinitiatief Soesterkwartier Verlicht.

Engelenactie bakkerOp woensdagavond 9 december lanceerden we de Engelenactie op Facebook met de titel JIJ BENT EEN ENGEL. Binnen 48 uur waren er meer dan 100 aanmeldingen van engelen en ontvangers van engelen, met veel reacties. ‘Oh wat leuk.’ ‘Superfijn idee, in deze vervelende tijd zal het veel mensen weer wat vreugde brengen, succes met de actie.’ Het bericht werd tot nu toe 43 keer gedeeld en bereikte meer dan 7.000 mensen (onze wijk heeft bijna 12.000 inwoners). Hierin speelt wel mee, denk ik, dat de Buurtkerk nu al jarenlang aanwezig is in de buurt (sinds 2012). We kennen veel mensen en daardoor is er vertrouwen gegroeid.

‘Zo mooi! Samen voor en met elkaar!’

Wat we steeds meer ontdekken is om de mensen om ons heen mee te laten spelen in het verhaal van Gods koninkrijk. We hadden ook zelf engelen kunnen zijn VOOR mensen die we kennen. We zouden dan zelf de hoofdrollen spelen en de regie kunnen houden.

Maar we kozen ervoor om deze Engelenactie MET mensen uit de wijk te doen. Ieder vult het op zijn of haar eigen manier in. ‘Zo mooi! Samen met en voor elkaar!’, zei iemand. Nu hebben we samen de ervaring van hoofdrolspeler te zijn in dit verhaal. We zijn niet de eigenaar van het verhaal, maar laten de regie aan God door de Heilige Geest. We zijn samen spelers en ontvangers. Zo wordt het een spannend en levendig verhaal.

→ Hoe kun je als gemeente initiatieven MET mensen doen in je omgeving en niet slechts VOOR mensen?

Een verhaal dat zich ter plekke ontvouwt

We merken dat de Engelenactie een verhaal is dat zich stap voor stap verder ontvouwt. Het idee kwam op om enkele verhalen met de engelen uit het Kerstverhaal voor te lezen midden in de wijk en op Facebook te zetten. Veel mensen hebben deze verhalen nog nooit echt gehoord. Gisteren las ik het verhaal van de engel en Maria voor, midden op straat. Mensen die langskwamen, konden het gewoon horen. Mijn Bijbel werd een beetje nat van de regen. Deze pagina’s zijn nu geribbeld…

Engelenactie KerststalVoor mijzelf ging het verhaal zo nog meer spreken vanuit onze wijk. Ik werd wakker met de gedachte: Maria was een tienermoeder… Onze wijk heeft een lange geschiedenis van tienermoeders… Ik zette het erbij op Facebook. Nog een idee: rond Kerst gaan we mogelijk het Kerstverhaal uit Lucas 2 opnemen bij iemand met een mooie Kerststal in de tuin.

Verlies en vernieuwing, zo verbonden in Gods koninkrijk… Kleinschalig werken in relatie en grootschalig werken verbonden, fysiek ontmoeten en digitale communicatie verbonden, het gewone leven van de huizen en straten en God die onder ons komt wonen in Jezus verbonden.

Deze week gaan we alle engelen verbinden met een adres en dan gaan er vele engelen door de buurt… ‘Gegroet Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je.’ We vertrouwen erop dat de echo van deze groet ook langs onze huizen gaat.

Engelenactie